Categories Fitness, Vodič do zdravlja

5 razloga zbog kojih je vožnja bicikla savršena vježba…

Razmišljate o tome da u raspored aktivnosti ubacite vožnju biciklom? Ne zazirite od toga i donesite pozitivnu odluku jer će zahvaljujući tome vaše tijelo “profitirati”. Medicinski fakultet Univerziteta Harvard na svojoj stranici je izdvojio pet važnih dobrobiti vožnje bicikla. 

#1 Čuva zglobove

Kada vozite bicikl, svu svoju težinu prebacujete na snažne kosti karlice. Kada hodate ili trčite, težina se prebacuje na noge zbog čega pate zglobovi. “Vožnja biciklom dobra je za sve ljude koji imaju problema s bolovima u zglobovima ili artritisom”, kaže dr Clare Safran-Norton iz harvardske bolnice.

#2 Osigurava aerobnu vježbu

Aerobne vježbe karakteriše vrlo umjeren intenzitet i one su prije svega usmjerene na poboljšanje zdravstvenog stanja. Upravo je vožnja biciklom sjajan oblik aerobne vježbe zbog pedaliranja koje poboljšava rad srca i mozga, a sjajno djeluje i na vaskularni sistem. Takođe, podstiče izlučivanje endorfina (poznatog i kao hormon sreće) koji poboljšava naše raspoloženje.

#3 Jača mišiće

Prilikom vožnje bicikla koristite gotovo sve mišiće, a najviše mišiće zadnjice, kvadriceps i mišiće u listovima. Zbog uspravnog položaja “rade” i abdominalni mišići koji pomažu u balansiranju, a koristimo i mišiće u rukama i ramenima.

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *