Digitalni detox – neophodan za očuvanje psihičkog zdravlja

by | 5 Novembra, 2020

Društvene mreže postale su sastavni dio života skoro svakog čovjeka, ali je činjenica da upliv tehnologije u svaki segment ljudskog postojanja ostavlja i trag na našem psihičkom zdravlju. Svi smo se nekad našli u situaciji da u slučaju da cijeli dan dobijamo notifikacije želimo baciti mobitel, ali kad one izostaju osjećamo se nepopularno i usamljeno.

Ako vam je prva rečenica kad dođete na neku novu destinaciju, u restoran ili kafić “Oprostite, koja je lozinka za wi-fi?” i ako na godišnji odmor bez dobrog razloga nosite laptop, tablet i mobitel vrijeme je za digitalni detox. Napraviti zdravu distancu od tehnologije na nekoliko dana možda se čini kao kombinacija velikog luksuza i velikog problema, no trebamo se suočiti s činjenicom da svijet neće stati samo zbog našeg kratkog izbivanja s društvenih mreža.

Cilj digitalnog detoxa je opet naučiti gledati svojim očima umjesto kroz kameru, slušati svojim ušima svijet oko sebe, a ne biti izoliran slušalicama, a vrijeme kad posežemo za mobitelom jer ne znamo šta bi drugo pa idemo samo na brzaka baciti pogled, iskoristiti za pametnije stvari.

Digitalni detox ne mora biti radikalna odluka, važno je samo da osvijestite situaciju u kojoj se nalazite. Možete, primjerice, početi tako da na večeri s prijateljima svi udaljite i stišate mobitele, a ko prvi posegne za njim plaća večeru. Vidjet ćete da možete puno kvalitetnije provesti vrijeme s dragim ljudima i nikome neće nedostajati ta dosadna mala spravica u džepu. A sada, kada vrijeme provodite uglavnom kući, nije loše mobitel ostaviti sa strane, te uživati u ljepšim stvarima sa svojim partnerom ili porodicom, npr, da zajedno kuhate, igrate karte, dekorišete neki kutak u domu…

elle.hr

Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.