Kako prepoznati emocionalno prejedanje? + 4 savjeta da ga držite pod kontrolom

by | 24 Augusta, 2022

Emocionalno prejedanje je potreba da loše emocije potisnemo hranom i to po pravilu šećerima i masnoćama, a ovo stanje uvijek primjetimo kod drugih, dok svoje emocionalno prejedanje zanemarujemo.

Ipak, važno je da na vrijeme prepoznate ovo stanje, a to zahtijeva da neko vrijeme provjeravate svoje navike. Zato, kada god osjetite želju za slatkim zapitajte se zbog čega je to tako.

Ako ste tužni, provjerite da li posežete za grickalicama. Da li ste se ugojili od kada se desila neka važna životna prekretnica? Ako su odgovori da, vrijeme je da počnete da kontrolišete i emocije i ishranu.

Evo kako da se izborite sa emocionalnim prejedanjem:

Planirajte obroke

Važno je da imate pet obroka, tri glavna i dvije užine, a upravo to će da spriječi da osjetite glad tokom dana. Kada dođe do stresa, emocionalna glad prerasta u fiziološku glad, i tada je teže napraviti zdrav izbor. Planiranje doručka, ručka, užine i večere spriječava vas da bezumno jedete samo zato što su zvijezde pogrešno postavljene danas.

Pročitajte i… Znate li šta je ljetni burnout i kako ga prepoznati?

Ohladite glavu

Trebalo bi da se istrenirate da, kada ste napeti, tužni, bijesni – odložite obrok. Poslije jakih emocija, bolje je da se malo smirite – na primjer, prošetajte, otiđite u teretanu, isplačite se. Nakon 20 do 30 minuta, apetit će se smanjiti.

Voda je važna

Nije neuobičajeno da se dehidracija ili umor pomješaju sa glađu ili željom za hranom, s obzirom da su senzacije prilično slične. Kada ne pijete dovoljno tečnosti, vaše tijelo počinje da koristi šećer iz zaliha, što dovodi do toga da žudite za nečim slatkim – iako vam je potrebna samo voda. A kada ste umorni, poželjet ćete da dobijete energiju iz hrane, čak i ako zapravo niste gladni.

Uživajte u užini

Ako pribjegavate grickalicama kao kratkoročnom oslobađanju od stresa, stručnjaci savjetuju da uzmete mini pauzu da biste bili iskreni prema sebi. Tokom tih nekoliko minuta, nekoliko puta duboko udahnite i saslušajte kako se osjećate prije nego što se odmah prepustite želji da jedete. Čak i ako na kraju odlučite da jedete sladoled, to će se shvatiti kao svjesna odluka i spasiti vas od daljeg samomučenja.

 

ljepotaizdravlje.ba

petrenkod / iStock / Getty Images Plus