Benefiti ledenog čaja: Osvježenje koje hidrira i čuva zdravlje

by | 07.07.2025
je li ledeni čaj zdrav

Kada temperature porastu i sunce nemilosrdno prži, malo šta prija kao hladno, osvježavajuće piće. I dok mnogi posegnu za limunadom ili ledenom kafom, oni koji se odluče za čaj – posebno u rashlađenoj verziji – mogu iskoristiti višestruke benefite ledenog čaja.

U nastavku donosimo šta nutricionisti i stručnjaci za čaj kažu o tome kako ovaj napitak utiče na organizam, kako ga pravilno pripremiti i koliko ga piti.

Benefiti ledenog čaja za hidrataciju i svakodnevno zdravlje

Čaj, sam po sebi, nudi mnoge prednosti – ne sadrži šećer, masti, ni kalorije, a pritom je izuzetno ukusan. Nezaslađeni ledeni čaj prepoznat je kao „zdrav napitak“ jer doprinosi hidraciji bez dodatnih kalorija.

Hidracija: I pravi (crni, zeleni, bijeli, oolong) i biljni čajevi doprinose unosu tečnosti, pomažući organizmu da funkcioniše kako treba. Osobama koje ne vole piti običnu vodu, ledeni čaj može biti odlična alternativa.

Koliko piti: Za većinu ljudi preporučuje se od 2 do 4 šolje nezaslađenog čaja dnevno. On treba da nadopunjuje unos vode, ne da je potpuno zamijeni.

Biljni i pravi čajevi: raznovrsni benefiti ledenog čaja

Od čajeva koji potiču od biljke Camellia sinensis (zeleni, crni, bijeli, oolong) do biljnih mješavina bez kofeina – svaki od njih nudi posebne koristi, posebno kada se konzumira hladan.

Zeleni čaj: Bogat antioksidansima poput EGCG-a, pomaže u borbi protiv upala i može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Biljni čajevi: Hibiskus može pomoći u regulaciji krvnog pritiska, dok kamilica smiruje tijelo i um. Biljne mješavine, kada se serviraju hladne, pružaju ugodno osvježenje bez kofeina.

Čajevi s kofeinom: Yerba mate i slični biljni čajevi prirodno sadrže kofein i mogu podstaći sagorijevanje masti, posebno kada se piju hladni.

Priprema, dodaci i mjere opreza

Da biste zaista iskoristili benefite ledenog čaja, važno je kako ga pripremate – najbolje je koristiti svježe listiće i izbjegavati dodatni šećer.

Priprema: Iako vruće kuhanje oslobađa više antioksidansa, i hladno pripremljeni čajevi zadržavaju mnoge korisne sastojke. Važno je da čaj ne stoji predugo i da se ne razblažuje.

Dodaci: Ako volite aromu, umjesto šećera dodajte mentu, limun ili malo cimeta. Ako volite čaj s mlijekom, birajte verzije sa malo šećera i dodacima kalcija i vitamina D.

Mjere opreza: Previše kofeina iz čaja može izazvati nesanicu i ubrzan rad srca. Također, visoke količine oksalata iz crnog čaja mogu uticati na bubrege, pa se osobama s bubrežnim tegobama preporučuje oprez.

Leden čaj je više od sezonskog užitka – on može biti svakodnevni saveznik u hidrataciji, opuštanju i očuvanju zdravlja. Ključ je u umjerenosti, pravilnoj pripremi i izbjegavanju nepotrebnih dodataka.

ljepotaizdravlje.ba

Olga Buntovskih/Getty Images Plus