Jednostavni praznični kolačići – brz i ukusan recept koji svi vole
Saznajte kako da napravite najjednostavnije i najukusnije praznične kolačiće s puterom, cimetom i vanilijom. Idealni za sve prilike i spremni za sa...

Nova istraživanja otkrivaju da banane mogu smanjiti apsorpciju flavanola u smoothieju. Saznajte šta to znači, da li ih trebate izbaciti i koje su ukusne, zdrave alternative.
Smoothie je dugo važio za simbol zdravog jutra: svježe voće, kašika sjemenki, malo jogurta i spremni ste za dan. Ali šta ako jedan od najčešćih sastojaka zapravo potkopava nutritivnu vrijednost vašeg uobičajenog napitka?
Upravo to su pokazala istraživanja s UC Davisa, koja su otkrila da banana, kraljica kremastog smoothieja – može smanjiti apsorpciju flavanola i do 84%. Iako ovo zvuči dramatično, nutricionisti poručuju: nema potrebe za paničnim izbacivanjem banana iz blendera, ali ima smisla prilagoditi recepte ako smoothie koristite kao izvor hrane bogate flavanolima.
View this post on Instagram
Flavanoli su vrsta flavonoida, biljnih spojeva snažnog antioksidativnog i protuupalnog djelovanja. Nalaze se u kakau, jabukama, bobičastom voću, čaju i mnogim drugim namirnicama. Redovna konzumacija povezuje se sa:
Uključivanje hrane bogate flavanolima je jednostavan način da svakodnevno ojačate organizam i zaštitite ćelije od oksidativnog stresa.
Banane su bogate enzimom polifenol oksidazom (PPO), zaslužnim za njihovo brzo tamnjenje. Tokom blendanja, PPO može oksidirati flavanole iz druge hrane – poput kakaa ili bobica, te na taj način smanjiti količinu koju tijelo može apsorbirati.
Drugim riječima, banana sama po sebi nije nezdrava. Ali ako pravite smoothie upravo da biste povećali unos flavanola, kombinacija s bananom možda nije najbolja.

iStock / Getty Images Plus
Ako vam je smoothie glavni izvor flavanola, možda vrijedi preskočiti bananu i posegnuti za voćem koje ne ometa njihovu apsorpciju – poput bobičastog voća, agruma ili manga. Ali ako povremeno uživate u banana smoothieju, slobodno ga nastavite piti.
Banane i dalje nude benefite: bogate su kalijem, vlaknima i prirodnim šećerima, što ih čini odličnim izborom za energiju i sitost.
Ako želite izbjegavati bananu – bilo zbog flavanola ili zato što ste raspoloženi za promjenu, evo voća i sastojaka koji pružaju jednaku kremastu teksturu i slatkoću:
Smoothie s bananom nije neprijatelj vaše zdrave rutine. Ali ako želite maksimalnu apsorpciju flavanola, povremeno birajte recepte s bobičastim voćem i drugim voćem bez PPO enzima. U svim ostalim situacijama – slobodno zadržite bananu u blenderu i uživajte u njenoj slatkoći i kremastoj teksturi.
Nadiia Borovenko / Getty Images Plus