Flavanoli i smoothie rutina: Da li banana sabotira njihovu apsorpciju?

by | 04.12.2025
Flavanoli i smoothie rutina: Da li banana sabotira njihovu apsorpciju?

Nova istraživanja otkrivaju da banane mogu smanjiti apsorpciju flavanola u smoothieju. Saznajte šta to znači, da li ih trebate izbaciti i koje su ukusne, zdrave alternative.

Smoothie je dugo važio za simbol zdravog jutra: svježe voće, kašika sjemenki, malo jogurta i spremni ste za dan. Ali šta ako jedan od najčešćih sastojaka zapravo potkopava nutritivnu vrijednost vašeg uobičajenog napitka?

Flavanoli u smoothieju: Kako ih unijeti bez gubitka nutritivne vrijednosti

Upravo to su pokazala istraživanja s UC Davisa, koja su otkrila da banana, kraljica kremastog smoothieja – može smanjiti apsorpciju flavanola i do 84%. Iako ovo zvuči dramatično, nutricionisti poručuju: nema potrebe za paničnim izbacivanjem banana iz blendera, ali ima smisla prilagoditi recepte ako smoothie koristite kao izvor hrane bogate flavanolima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taryn Hillin (@theanticancerlife)

Šta su flavanoli – i zašto su nam važni?

Flavanoli su vrsta flavonoida, biljnih spojeva snažnog antioksidativnog i protuupalnog djelovanja. Nalaze se u kakau, jabukama, bobičastom voću, čaju i mnogim drugim namirnicama. Redovna konzumacija povezuje se sa:

  • boljim krvnim pritiskom,
  • većom elastičnošću krvnih sudova,
  • poboljšanom osjetljivošću na inzulin,
  • višim nivoima „dobrog“ HDL holesterola,
  • boljim kognitivnim funkcijama i manjim rizikom od demencije.

Uključivanje hrane bogate flavanolima je jednostavan način da svakodnevno ojačate organizam i zaštitite ćelije od oksidativnog stresa.

Kako banana utječe na apsorpciju flavanola?

Banane su bogate enzimom polifenol oksidazom (PPO), zaslužnim za njihovo brzo tamnjenje. Tokom blendanja, PPO može oksidirati flavanole iz druge hrane – poput kakaa ili bobica, te na taj način smanjiti količinu koju tijelo može apsorbirati.

Drugim riječima, banana sama po sebi nije nezdrava. Ali ako pravite smoothie upravo da biste povećali unos flavanola, kombinacija s bananom možda nije najbolja.

Flavanoli i smoothie rutina: Da li banana sabotira njihovu apsorpciju?

iStock / Getty Images Plus

Ako vam je smoothie glavni izvor flavanola, možda vrijedi preskočiti bananu i posegnuti za voćem koje ne ometa njihovu apsorpciju – poput bobičastog voća, agruma ili manga. Ali ako povremeno uživate u banana smoothieju, slobodno ga nastavite piti.

Banane i dalje nude benefite: bogate su kalijem, vlaknima i prirodnim šećerima, što ih čini odličnim izborom za energiju i sitost.

Najbolje alternative bananama za kremast i ukusan smoothie

Ako želite izbjegavati bananu – bilo zbog flavanola ili zato što ste raspoloženi za promjenu, evo voća i sastojaka koji pružaju jednaku kremastu teksturu i slatkoću:

  • Mango
  • Ananas
  • Breskve
  • Dinja
  • Narandže
  • Hurme
  • Grčki jogurt
  • Kokosovo mlijeko
  • Biljni napici
  • Avokado
  • Bobičasto voće
  • Kakao
  • Lisnato povrće poput špinata ili kelja

Smoothie s bananom nije neprijatelj vaše zdrave rutine. Ali ako želite maksimalnu apsorpciju flavanola, povremeno birajte recepte s bobičastim voćem i drugim voćem bez PPO enzima. U svim ostalim situacijama – slobodno zadržite bananu u blenderu i uživajte u njenoj slatkoći i kremastoj teksturi.

ljepotaizdravlje.ba

Nadiia Borovenko / Getty Images Plus