Pet savjeta kako da spriječite suze dok režete luk

by | 17 Februara, 2013

Kod rezanja luka oslobađaju se enzimi koji proizvode gas sin-propantial-S-oksid. Kada on dođe do očiju stvara se blaga sumporna kiselina što uzrokuje peckanje. Kako nervni završeci takvu reakciju prepoznaju kao opasnost, mozgu se šalje aktivacijski signal zbog kojeg poteku suze “zaštitnice”. Donosimo vam 5 trikova za sprječavanje plakanja koji su vrijedni isprobavanja.

1. Što je nož oštriji i tanji, manje ćete plakati. Izraženijom oštricom manje se oštećuju čestice luka, zbog čega je i utjecaj enzima, koji stvara sumporne elemente koji nadražuju oči, slabiji.

2. Ćelije luka prilikom rezanja reaguju sporije kada je luk hladan. Stavite ga 30 minuta prije rezanja u frižider ili na 15 minuta u zamrzivač.

3. U usta stavite šećer ili žvakaću gumu jer dok žvaćemo više dišemo kroz usta, gutajući sumporne kapljice prije nego li dođu do očiju.

4. Nakon svakog poteza, nož stavite pod hladnu vodu. Voda će pomoći apsorbovati čestice sumpora.

5. Držite šibicu usnama tako da je glava izrađena od crvenog fosfora vani ne bi li upijala spornu supstancu.

Izvor: zadovoljna.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.