Prejeli ste se? Evo šta (ne) treba da radite

by | 4 Januara, 2014

Praznična trpeza podrazumijeva gomilu ukusnih i izuzetno kaloričnih jela – od raznog mesa preko sarme, salata s majonezom, do ukusnih torti i kolača. Ako ni vi niste uspijeli da odolite slasnim đakonijama, pratite sljedeće savjete kako biste se bolje osjećali.

ng-490x367

Poslije prejedanja izbjegavajte alkohol, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, i hranu s puno šećera. Unosite dovoljno cinka – nekoliko badema, ćuretinu i suhe kajsije.

Takođe, u smanjenju nadutosti može da vam pomogne probiotski jogurt, a prednost dajte tečnosti. Jedite čorbe od povrća, kompot, bareno povrće i salate. Za bolje varenje preporučuje se da popijete espreso kafu, čaj od nane ili matičnjaka.

Ako nemate namjeru da danima osjećate posljedice pretjerivanja s hranom i pićem, držite se sljedećih savjeta:

  • Klasičan jelovnik učinite zdravijim: umjesto proje sa sirom i suhomesnatih proizvoda, za predjelo napravite samo proju i vitaminsku salatu. U sarmu ne stavljajte suho meso nego pred kraj kuhanja dodajte malo ulja s alevom paprikom ili drugim biljnim začinima.
  • Jedite meso, ali bez kožice.
  • Odaberite piće – aperitiv ili čašu alkohola uz obrok – ne jedno i drugo.
  • Zasladite se parčetom torte ili kolača. Ne isprobavajte sve đakonije.

Izvor: 24sata.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.