Stvorite mali vrt začinskog bilja u svojoj kuhinji

by | 3 Marta, 2013

Uzgajanje biljaka u svom domu je odličan način da tokom cijele godine uživate u svježim mirisima i aromama. Kod odlučivanja koje ćete biljke uzgajati odaberite one koje često koristite, kao i one koje su jednostavne za uzgajanje i održavanje. Ovo je šest najzahvalnijih biljaka za uzgajanje u unutrašnjim prostorima.

1. Bosiljak

Čak i ako nikada ne kuhate s bosiljkom, uživaćete i u samom mirisu ove opojne biljke. Bosiljak možete sami uzgojiti iz sjemena, ili u prodavnici možete da nabavite gotov bosiljak u saksiji, što je mnogo jednostavnije. Držite ga u posudi s puno drenažnih rupica na dnu i sa dovoljno prostora za rast i širenje. Što se zalivanja tiče, u hladnijim danima, zalijte ga jednom do dva puta nedjeljno, a kada je toplo onda ga i češće zalivajte. Začinsko bilje je bolje zalivati ujutro, tako će imati cijeli dan da se suvišna voda dodatno ocijedi i osuši. Večernje zalivanje moglo bi dovesti do razvoja gljivica na bosiljku. Uvijek zalivajte samo zemlju, ne listove. Što se svjetlosti tiče, bosiljak voli direktnu izloženost sunčevoj svjetlosti, po mogućnosti više od 6 sati dnevno (najmanje 4 sata).

2. Vlašac

Ako mislite da uzgajanje bilja baš i nije za vas jer vam ništa ne uspjeva – onda je vlašac prava biljka za vas! Vlašac raste brzo i uzgaja se lako. Preskočite uzgajanje iz sjemena, već kupite gotovu biljku iz prodavnice ili rasadnika. Biljku stavite u malu saksiju i napunite zemljom do otprilike pola do jednog centimetra ispod vrha posude. Namočite zemlju vodom, ali nemojte pretjerivati. Vlašac stavite blizu prozora, ali ne i na direktnu sunčevu svjetlost. Kad vam vlašac naraste na nekih dvadesetak centimetara isjecite stabljike i iskoristite za kuhanje ili ih zamrznite za kasnije.

3. Menta

Najsunčanije mjesto u kuhinji rezervišite za mentu. Kupite je kao već uzgojenu biljku, pa je presadite u veću posudu jer ona voli dosta prostora a i jako se širi. Ona voli i dosta vode, zalivajte je jednom dnevno ili jednom u dva dana. Važno je da je zemlja uvijek dovoljno vlažna, ali ne i preterano natopljena. Ako primijetite da je počela da vene, vjerovatno ili ne dobija dovoljno sunčeve svjetlosti ili vode. Iznesite je na sunce i češće zalivajte.

4. Estragon

Ova ukusna biljka koristi se svježa ili osušena i odlično odgovara mnogim jelima. U narodnom ljekarstvu koristi se kao biljka koja povećava apetit i ublažava želučane smetnje, a pomaže i pri lošoj probavi i nadutosti. Estragon voli sunčani i topli položaj u zavetrini i ne podnosi promaju i hladnoću. Ne podnosi ni previsoke temperature, pa ga u ljetnim mjesecima obavezno držite u kući i ne na direktnoj svjetlosti. Što se zalivanje tiče, ova biljka voli vodu, ali ne toleriše prenatopljenu zemlju. Pobrinite se da se sav višak vode dobro ocijedi. Biljku ponovo zalijte kada osjetite da je zemlja počela da se suši.

5. Ruzmarin

Kao i bosiljak, ruzmarin ima divan i jak miris. Odlično ide uz mesna jela, mesne umake i jela od paradajza. Nemojte ga uzgajati iz sjemenki već kupite gotovu mladicu. Ruzmarin posadite u saksiju sa dovoljno drenažnih rupa na dnu i dovoljno ga zalivajte, međutim nemojte pretjerivati. Ruzmarin voli vlažnu do suhu zemlju mnogo više nego natopljenu. A voli i mnogo direktne sunčeve svjetlosti – redovno ga rotirajte da sve strane i grančice dobe dovoljno svjetlosti.

6. Peršun

Peršun izgleda dekorativno, a posebnu aromu daje i jelima. I što je najbolje veoma je jednostavan za održavanje. Peršun voli puno direktne sunčeve svjetlosti, a teglicu svakih dva ili tri dana okrećite kako se biljka ne bi nagnula samo na jednu stranu prema suncu. Peršun voli umjereno vlažnu, ne i prenatopljenu zemlju. Što se saksije tiče, odaberite onu sa drenažnim rupicama i tanjirićem – kako bi sva suvišna voda otekla.

Izvor: zena.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.