5 savjeta kako da poslovne pregovore okrenete u vašu korist

by | 18 Januara, 2020

Želite bolje uslove na poslu?  Poslovni treneri savjetuju sljedeće korake…

Krenite što je moguće više pripremljeni

Prije svakog susreta – informišite se. Ako želite da pregovarate za veću platu, istražite tržište, i koliko je plaćena vaša pozicija u ostalim firmama. Na taj način nećete sebe potcijeniti i tražiti nešto ispod tržišne cijene, ali i vaših kvalifikacija. Poznavanje relevantnih podataka stavlja činjenice u vaš arsenal koji će vam pomoći da imate argumente za vaš zahtjev.

Zapišite na papiru vaše namjere kako biste pregovarali fluentno

Prije bilo kakvog izazovnog razgovora ili pregovora, napišite paragraf, u pozitivnom, sadašnjem vremenu, opisujući kako želite da teče i prođe razgovor. Ovo ne bi trebalo da bude scenario, već treba da se fokusirate na emocionalne reakcije svih uključenih. Da li želite da vaš šef izađe sa razgovora, imajući pozitivno mišljenje o vašem radu i vašem zahtjevu za više novca?

Da li želite na razgovoru da ostavite osjećaj poštovanja, ultimatuma? Postavljanje namjere prije bilo kakvog pregovaranja čini vas vjerovatnijim da predvidite pozitivan odgovor, a takođe pomaže da se pregovori vrate na pravi put ako odstupe od željenog toka.

Definišite poželjan ishod i težite ka njemu

Predvidite izazovna pitanja i unaprijed pripremite nacrt odgovora. U svakom pregovaranju, razumijevanje slabosti u vašem stavu je prvi korak ka njihovom prevazilaženju. Kao rezultat toga, priprema za izazove s kojima se možete suočiti u bilo kakvim pregovorima je sljedeći korak u dobijanju onoga što želite. Ako ste bili na drugoj strani stola, šta biste željeli da znate?

Koje biste brige imali? Koji faktori bi mogli da imaju negativan odgovor? Predvidite izazove sa kojima ćete se suočiti, napišite svoje idealne odgovore, a zatim, što je najvažnije, vježbajte ih naglas. Uljudan, neposredan odgovor na izazovno pitanje je siguran način za podizanje povjerenja u vas, kada ste u položaju licem u lice.

Znajte koje su vaše krajnje granice, ali uvijek tražite više

U svakom pregovaranju, opšte pravilo je da prva osoba koja navede broj gubi. Zašto? Zato što je ta osoba tada pokazala svoj stav, i nema gdje da ode, osim dole. Međutim, postoje slučajevi u kojima je pokazivanje stava neizbježno. Ako vas pitaju za idealnu platu prije nego što dobijete ponudu za posao, na primjer, moraćete da odgovorite.

Iz tog razloga, morate znati krajnju granicu onoga što biste prihvatili, ali ipak imajte na umu da biste uvijek, bez izuzetka, trebali početi sa većom cifrom. Vjerujte u svoju vrijednost i sposobnost. Budite sigurni u svoju spremnost da odete ako vam broj koji vam je potreban nije prihvaćen. I uz malo sreće, dobićete mnogo, mnogo više.

Budite zahvalni i dostojanstveni, bez obzira na ishod

Pregovori su trenuci u našim životima kada smo pozvani da pokažemo od čega smo napravljeni. Kretanje visokim putem, čak i kada ne dobijemo idealan ishod, je od ključne važnosti. Nijedno pregovaranje nije vrijedno gubljenja nerava ili svog dostojanstva.

Dobro obavljen pregovor pokazuje vašem šefu, vašim kolegama i vašim poslovnim vezama da ste sila na koju treba računati u budućnosti. Profesionalizam inspiriše povjerenje. Završite svako pregovaranje zahvaljujući na svemu – bilo uživo, bilo u pristojnom mailu – i vi ćete biti na putu ka većem uspjehu i sada i u budućnosti. Zahvalnost osigurava duplu dobit za sve uključene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images