Donosimo sedam lokacija koje treba posjetiti u Budimpešti

by | 23 Maja, 2024

Budimpešta je grad u kojem svi mogu pronaći nešto za sebe. U bilo koje doba godine ona nudi uvijek predivne kadrove. Takve trenutke zabilježio je fotograf Muhamed Dlakić

Priredio: Omar Zahirović

Nekadašnja prijestolnica i svevremenska kraljica Dunava Budimpešta definitivno nudi sadržaj širokog spektra. Svaka duša može pronaći kutak za sebe i uvidjeti ljepote ovog grada. Mnogi ljudi sa naših prostora još iz svojih mladih dana prenose priče o njenim ljepotama. Spominju njenu živost i razigranost. Ljepote koje nudi zabilježio je fotograf Muhamed Dlakić.

Trg heroja – Hősök tere

Kada je napunilo hiljadu godina vladanja, ugarsko kraljevstvo dalo je izgraditi ovaj trg u svoju slavu dugotrajne vladavine. On je bio prva tačka metroa u kontinentalnoj Evropi  a izgrađen je 1896. godine. Okružen je historijski važnim građevinama za ovaj grad, a to su Muzejom likovne umjetnosti (Szépművészeti Múzeum) na lijevoj i Umjetničkim paviljonom (Műcsarnok) na desnoj strani. Na sredini nalazi se stub na čijem je vrhu arhanđeo Gabrijel, oko njega na zidinama nalaze se kraljevi mađarskih plemena i junaci tog naroda za koje se vjeruje da su zapravo začetnici nacije.

Parlament – Országház Budapest

Ova potpuno simetrična zgrada nalazi se u V. četvrti Budimpešte na lijevoj strani Dunava. Posjetiteljima je ova zgrada veoma interesantna zbog arhitekture. Urađena je u neogotici sa elementima eklektike. Dakle na samoj zgradi možemo vidjeti niz umjetničkih izvedbi od arhitekture pa sve do kiparstva. Turistima je obično ova destinacija interesantna noću kada ova zgrada uz pomoć svjetala dobiva novu dimenziju.

Most slobode – Szabadság híd

Kao djelo za Milenijsku svjetsku izložbu u 19. vijeku sazdan je Most slobode. Ovim mostom je kraljevina proslavljala svoj hiljaditi rođendan. No, krajem Drugog svjetskog rata ovaj most je bio oštećen, ali je također nakon rata restauriran. Najuži je most u Budimpešti koji je dio saobraćaja.

Gul baba turbe – Gül Baba türbéje

Otac ruža i njegovo turbe nalaze se u Budimpešti, i to je ujedno najsjevernije islamsko hodočasničko mjesto na svijetu. Mauzolej se nalazi u ulici Mecset. Gul baba je mjesto koje sve posjetioce počasti svojom mirnoćom i u ljetnom periodu predivnim ružama.

ELTE Biblioteka – ELTE könyvtár

Ova biblioteka ne samo što je na usluzi studentima i profesorima, ona unutar sebe ima posebne i rijetke zbirke vrijednih knjiga. Pruža lijep prostor, historijski bogat za ovaj grad i donosi predivno iskustvo.

Bazilika Svetog Stjepana – Szent István Bazilika

Ova bazilika građena je skoro pola stoljeća, taj proces usporilo je obrušavanje 1868, a ponovo je sazdana 1905. godine kada je rekonstruisana iz temelja. U samu baziliku može stati do 8.000 ljudi, što je čini jednom od najvećih građevina ovakvog karaktera u cijeloj državi. Unutar nje nalaze se i najveće relikvije, kao što je i ona najneobičnija – ruka prvog mađarskog kralja Stjepana Svetog.

Budimski dvorac – Budai Vár

Dvorski kompleks u Budimu je jedna od najatraktivnijih lokacija, a dolazi iz 1265. godine. U dvorcu se nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej historije Budimpešte, te zatvorena dvorišta i terasa koja ga povezuje s Ribarskim bastionom, terasa s koje se pruža pogled preko Dunava na povijesno središte Budimpešte.

ljepotaizdravlje.ba

Muhamed Dlakić