Emocionalna prevara: Evo kako da znate da ste upali u ovu zamku

by | 10 Juna, 2024

Emocionalna prevara danas u vrijeme društvenih mreža postala je česta pojava. A da li je i vi činite, a nista ni svjesni toga, pročitajte u nastavku

Vaš partner je ljubomoran na vašeg najboljeg druga, kolegu ili plesnog partnera sa kojim se družite na časovima tanga? Da li je problemu u njemu ili je njegov osjećaj da osoba sa kojom provodite vrijeme zauzima posebno mjesto u vašem životu istinita? Zavisno kako odgovorite na ova pitanja, znaćete da li ste možda na korak od emocionalne prevare.

Evo nekih znakova, koji pokazuju da ste možda nesvjesno prešli granicu:

Pričate o njemu više nego o drugim osobama

Najbolji način da obratite pažnju na to da li je vaše prijateljstvo prešlo granicu je da razmislite koliko često razmišljate o toj osobi. Računica je vrlo jednostavna: Što više vremena provodite razmišljajući o toj osobi, to su vaša osjećanja snažnija, a samim tim i nejasnija.

To je osoba sa kojom se osjećate ispunjenije i bolje

Nakon razgovora sa prijateljem, iza koga se možda krije nešto više, uvijek se osjećate poletnije i zadovoljnije. Bilo da se radi o odlasku na kafu, ili samo o bezazlenoj prepisci, radujete se sljedećem kontaktu i nestrpljivo ga očekujete.

Emocionalna prevara – O ovom prijateljstvu vaš partner ništa ne zna

Pitanje koje vam može rešiti dilemu, da li se u vašem prijateljskom odnosu krije nešto više, je da li biste bez oklijevanja svom partneru saopštili za ovo novo prijateljstvo. Ukoliko je vaše prijateljstvo tajna, vaša podsvjest signalizira na to da se u ovom prijateljstvu probudilo još nešto više.

Koliko nam je zaista potrebno da se zaljubimo i je li ljubav na prvi pogled moguća?

Upoređujete ga sa partnerom

Bilo da je emotivna ili fizička, prevara proizilazi iz nezadovoljenih potreba jednog od partnera. Većina emocionalnih avantura započinje jer se osoba u vezi osjeća zanemarenom od strane svog partnera. Kada ove nedostatke pažnje nadomjesti neko drugi, ta osoba postaje predmet razmišljanja, i sebi postavljamo pitanje, da li je možda ovo ono što mi treba, a zatim počinje upoređivanje sa onim što već imate.

Razmišljate o intimnim trenucima sa njim

Većina emocionalnih veza ne postaje fizička. Pa ipak, iako u ovakvom odnosu ne dolazi do fizičkog kontakta, ne znači da ne postoji seksualna tenzija. Mašta je nevjerovatno oružje, naročito ako je njen povod neki razgovor ili dopisivanje. Ukoliko ima podkrepljenje, mašta može biti jednako moćna, kao i fizički kontakt.

Ostaje nam samo da razmislimo koja prevara ima veću težinu, ali i opravdanje: emocionalna ili fizička?

 

ljepotaizdravlje.ba

fizkes / iStock / Getty Images Plus