Francis Kurkdjian: 724 miris urbanih sredina i putovanja

by | 2 Decembra, 2022

Jedan od najpoznatijih svjetskih parfimera kaže da njegovi parfemi Maison nose  duh francuske i pariske elegancije i glamura. Svaki miris ima jedinstvenu priču, a inspiraciju pronalazi u kulturi, umjetnosti, modi i ljudima

Šta vas je navelo da postanete parfimer?

Uživao sam u privilegiji da me odgajaju roditelji, bake i dede koji  su me u ranoj mladosti uveli u svijet umjetnosti. Pohađao sam  časove baleta i klavira, posjećivao muzeje i izložbe, te postao  veliki zaljubljenik u svijet mode. Moja dva djeda obavljala su  zanatski posao, ali sam bio veoma blizak sa svojom majkom koja  je radila s poznatim Christian Diorom. Odrastao sam u znatiželji  i razvio sam strast prema majstorstvu. Međutim, svoje pravo  otkrovenje doživio sam sa 14 godina, čitajući članak o parfimeriji  i parfimerima u jednom časopisu. Gledao sam i film “Le Sauvage”  sa francuskim glumcima Yvesom Montandom i Catherine  Deneuve gdje Montand igra ulogu parfimera na udaljenom Venecuelanskom ostrvu. Tada sam saopštio roditeljima da želim  postati parfimer. Duboko u sebi sam bio siguran da je to moj poziv!

Kako biste definisali stil svojih parfema? Koji su vaši ključni izvori inspiracije?

Otvorivši sopstvenu kuću mirisa 2009. s Marcom, izvršnim  direktorom, dijelili smo istu viziju mirisa i luksuza. Zamislio  sam cijelu mirisnu liniju poput olfactory garderobe, portfolija u  kojem postoji harmonija među svim proizvodima i unutar kojeg  se može slobodno birati prema različitim aspektima svoje ličnosti.  Paris je prisutan u Maisonu i njegovim izražajnim sredstvima, nosi duh francuske i pariske elegancije i glamura. S obzirom
da svaki miris ima jedinstvenu priču, inspiracija može doći iz mnogo stvari. To je nevidljivi dio kreacije. Mene inspiriše kultura, umjetnost, moda i naravno ljudi. Epoha u kojoj živimo i svaki dio mojih ličnih iskustava pretvaraju se u moju viziju. Morate  biti povezani sa svojim vremenom da biste bili relevantni.

Kako pronalazite svoje sastojke?

U bliskom i otvorenom partnerstvu sam s dobavljačima, kako bih pronašao pravi sastojak za rad. Naše ruže dolaze iz Grassa, naš oud dolazi iz Laosa, naša sandalovina iz Indije… Veoma sam zahtjevan  u pogledu kvaliteta svojih sastojaka i imena svojih dobavljača  čuvam u tajnosti kako bih se zaštitio od falsifikata ili problema sa zalihama. Nastojim da pronađem i ponudim najbolji mogući kvalitet i sastojke koji se najbolje uklapaju u ono što želim ispričati kroz svaku kreaciju. Zapravo, sastojci za mene nikada nisu početna tačka mirisa, već su alati koje koristim za postizanje konačnog rezultata.

Možete li nam reći nešto više o kreativnom razvoju ovog mirisa? Šta vas je inspirisalo?

Zamislio sam 724 kao pratioca kroz grad ili urbanu sredinu. To nije miris ulice, ili metroa, nije miris grada. Takođe, nije miris New Yorka. 724 je o vama, to je miris koji želite da nosite
u gradu, radi se o uzdižućoj komunikacijskoj energiji gradova širom svijeta. Nešto svježe do ivice čistoće, ali istovremeno udobno, čak i umirujuće. To je kao čahura, zaštita, osjećaj koji želite na sebi kada hodate gradom. Dakle, mirisi, ili note, nisu tip urbanog kakav biste očekivali! (smijeh). 724 je mošusni parfem, sastavljen od tri glavna akorda. Svježi urbani akord u visokim notama, nošen aldehidima i bergamotovim uljem iz Italije. Veoma je sjajan i ima blagi metalik izgled. Zatim ćete u srednjim notama pronaći cvjetni bijeli akord, podstaknut bijelim cvijećem i apsolutom jasmina iz Egipta. Konačno, donje note oslobađaju nešto veoma slatko, čak i toplo. Nazvao sam ga “Udoban akord pamuka” jer mi djeluje ohrabrujuće. Kompletan miris je kao balon u gradu, kao jastuk na kojem želite da spavate.

Šta čini miris jedinstvenim?

Kao što je ranije spomenuto, svaki miris je jedinstven. Volim da kažem da moji mirisi ne mirišu dobro, mirišu prelijepo. Dobar miris je napravljen od dobre priče. Ali potrebna vam je i dobra tehnika da biste postigli ono što imate na umu. Ponekad uporedim umjetnost parfimerije s klizanjem na ledu. Postoje dvije napomene: jedna za tehniku i druga za umjetnost. Oboje treba da budu odlični, baš kao u parfimeriji. S druge strane, dobar miris je nezaboravan, ima snažan potpis i dugotrajan je. Čini se lako, ali to je najteže postići.

Šta vam je bio najveći izazov u radu na mirisu?

Svaki miris je nova priča i novi izazov. Svi parfemi koje sam do sada kreirao su različiti i prenose različita osjećanja i emocije. Novi projekat je uvijek novi izazov jer mora biti drugačiji od prethodnog. Za 724, nisam želio da bude kliše. Nisam želio da prevodim osjećaj prljavštine ili dima na koji možete pomisliti kada pominjete velike gradove. Naprotiv, zaista je svjež, čist i umirujući.

Koja su vaša tri omiljena mirisa?

Nemam omiljeni miris, niti omiljeni sastojak za upotrebu. Nisam parfimer vođen sirovinama. Smatram ih alatom s kojim se igram kako bih stvorio miris koji imam na umu. Za mene su to riječi za pisca ili boje za slikara. Volim sve vrste bilješki, one su dio života i svijeta oko nas.

Šta za vas znači 724?

Mislim da cijela modernost 724 leži u njegovoj iskrenosti. Daje vam osjećaj milovanja u obliku beskonačnosti i uzdiže vaš duh i osjećanja. 724 ima neku vrstu optimizma, poziva da živimo svi zajedno, što je posebno dobro u ovom trenutku.

Lukszune parfeme brenda Maison Francis Kurkdjian možete pronaći u INOMA parfimeriji https://inoma.ba/

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.