Imate problem s koncentracijom u posljednje vrijeme? Evo nekoliko savjeta…

by | 24 Septembra, 2021
Imate li problem s koncetracijom

Imate li problem s koncentracijom u posljednje vrijeme? Uđete u prostoriju i zaboravite po šta ste došli? Zaboravljate odgovoriti na mail, ne znate jeste li posolili ručak…

Sve ovo može da bude znak da imate problem s koncentracijom. U posljednjih 18 mjeseci (možda i više), naša pažnja radila je s manje od punog kapaciteta. Globalna pandemija, gubitak posla i voljenih, nekoliko prirodnih katastrofa… Sve nas je to učinilo preopterećenima i bespomoćnima.

Problem s koncentracijom – šta je uzrok?

Stres i tjeskoba, osim što nas aktivno pogađaju, duboko utiču i na našu koncetraciju, pamćenje i spoznaju. Zato, ako ste se osjećali kao da vam fokus stalno bježi, definitivno niste sami.

No postoje čak i male stvari koje vam je mogu poboljšati. Evo nekoliko načina:

Smanjite multitaksing

Naš svakodnevni ritam natjerao nas je da mislimo kako moramo da radimo više stvari odjednom kako ne bismo nešto propustili. Kad čitamo vijesti već dok peremo zube, ili telefoniramo dok pravimo ručak, zapravo se navikavamo na to da mehanički radimo više stvari bez da smo koncentrisani na jednu.

Tako nam se događa i svojevrsna prolaznost vremena – sve manje pazimo na to šta radimo trčeći za više obveza odjednom i ne stignemo zastati i postati svjesni našeg dana.

Pročitajte i… Da li je vrijeme da se obratite psihologu?

Dakle, ako nikad ne posvećujemo punu pažnju jednom interesu, nećemo postati efikasniji – upravo suprotno. Prema Forbesu, multitasking je mit i, tačnije, ne gubimo samo vrijeme i produktivnost, već postajemo i pod stresom i zaboravljamo.

Zato sklonite taj mobilni, prestanite da jedete dok pišete e-mail. Pokušajte barem prvo vikendom raditi jednu stvar i istinski se na to koncentrisati. Korak po korak.

Pokrenite se

Vjerovali ili ne, kretanje je osnovno sredstvo za fizičko i psihičko zdravlje. I upravo će vam to pomoći da se svrstate i razvijete koncentraciju. Prateći vježbe ili šetajući (bez mobilnog u ruci!) su dobrobiti koje će vam dugoročno uticati na memorijske funkcije. Ne morate odmah upisati HIIT, dovoljno je i otići prošetati dužom stazom.

Praktikujte mindfulness

Prema portalu Vox, bilo koji čin koji nas podstiče da se fokusiramo na osjećaje i misli koje proživljavamo upravo u tom trenutku je praktikovanje mindfulnessa. Ali, kako se možemo fokusirati na bilo što ako je koncentracija upravo ono s čime se borimo?

Pročitajte i… Promijenite jutarnju rutinu… neka jesen bude novi početak

Pa, pokušajte meditirati. Pozivajući se na 23 studije, Vox je otkrio da su ljudi koji su meditirali nekoliko mjeseci bolje obavljali zadatke koji su testirali “njihovu sposobnost da isključe druge smetnje”, dok su iskusniji meditatori pokazali poboljšanje “sposobnosti da zadrže fokus posebno dugo vremena”.

Tako da, pokušajte sjesti prekrštenih nogu, zatvorenih očiju i koncentrisati se na disanje. Postoji puno načina kako vam aplikacije ili YouTube mogu u tome pomoći.

Originalno objavljeno na www.ljepotaizdravlje.hr

ljepotaizdravlje.ba

Andrea Piacquadio via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.