Vlasnica bloga Ljepota čitanja donosi prijedloge knjiga koje nećemo ispuštati iz ruku
Petra Jukić strastvena je čitateljica knjiga i jedna od prvih book blogerica na ovim prostorima. Ona na svom blogu @ljepotacitanja okuplja više od ...
Dva koktel-klasika, sigurno su vam pozati nazivi, a da li znate recepte? Za večerašnju žurku još stignete nabaviti potrebne sastojke, smućkati koktele Bloody Mari i čuveni Martini i uživati u večeri. I dalje od volana!
Bloody Mary
4,5 cl vodke
9 cl soka od paradajza
1,5 cl soka od limuna
par kapi Worcestershire sauce
par kapi Tabasco umaka
malo soli i papra (prstohvat)
korijen celera sa listovima i kriške limete (po želji za dekoraciju)
Priprema: Čašu napuniti do 2/3 kockicama leda, dodati sok od paradajza, limunov sok i vodku. Dodati začine i dobro pomiješati. Ukrasiti listovima celera i/ili kriškama limuna i limete. Poigravajte se količinama začina i umaka, neki vole Bloody Mary koktel blagog okusa, dok drugi preferiraju vrućeg!
Martini (kao što ga pije James Bond)
1,5 cl vermuta
7,5 cl džina
1 ili 2 obične masline
Priprema: Koristiti hladan džin iz zamrzivača, dodaje mu se ohlađeni vermut i ukrašava običnom maslinom; bez punjenja. Osim toga, Martini se miješa (oko 15-ak sekundi), a ne protresa u shakeru što je upravo suprotno od onoga kako ga pije Bond. Francuski način pripreme Martinija je u shakeru. Savjet plus: Zašto se Martini ne bi smio protresti? Zato što uništava džin, odnosno miješa se sa vodom iz leda (koji ide u shaker) i mjehurićima zraka koji se stvaraju tresenjem zbog čega Martini dobiva oštriji okus.
TEKST: S.V.