Kako pravilno presaditi sobne biljke?

by | 10 Maja, 2024

Svi koji u svom stanu drže sobne biljke znaju kolika je muka kada je u pitanju presađivanje sobnih biljaka. Stoga vam donosimo par korisnih savjeta kako pravilno presaditi sobnu biljku

Biljke u saksijama morate redovno presađivati. To nije težak proces ali morate paziti kada presađujete biljku da to uradite pravilno kako biste pomogli vašoj biljci da napreduje.

Ovo su koraci koje treba slijediti:

Izaberite pravu saksiju

Saksija mora biti odgovarajuće veličine i ona treba biti za jednu veličinu veća od trenutne u kojoj se vaša biljka nalazi. To znači da ako je biljka u saksiji od 10 cm, izaberite novu veličine 12 cm. Saksija ne smije biti prevelika inače će dovesti to do truljenja korijena jer se prevelika količina zemlje teško suši nakon zalivanja.

Obratite pažnju i na materijal od kojeg je saksija napravljena. Saksije od terakote se brže suše zahvaljujući pa se one preporučuju osobama koje griješe u zalivanju svojih biljaka. Također su odlične za pustinjske biljke koje više vole da budu na sušnoj strani, kao što su kaktusi i sukulenti. Za ljude koji zaboravljaju da zaliju svoje sobne biljke, idealne su plastične saksije jer bolje zadržavaju vlagu. One su takođe odlične za tropske biljke koje ne napreduju dobro ako se zemlja potpuno osuši između dva zalivanja.

Još jedna bitna stvar je da uvijek birate saksije koje imaju drenažne rupe na dnu. Ako saksija nema drenažne rupe, to može dovesti do prekomernog zalivanja ili truljenju korijena, što može dovesti do eventualne smrti biljke.

Izaberite pravu zemlju

Prilikom odabira zemljišta, birajte onu koja sadrži tri materijala u približno jednakim količinama: humus, pijesak i perlit. Ovi materijali osiguravaju organske materije, drenažu i veoma važnu aeraciju. Za sve biljke koje se uzgajaju u saksijama, važno je izbjegavati zemlju iz bašte ili gornji sloj zemlje, koji je previše težak i gust za uzgoj sobnih biljaka.

Uklonite biljku iz trenutne saksije

Ako je biljka u plastičnoj saksiji, slobodno je stisnite kako bi se biljka oslobodila. Ako imate alat za baštu pri ruci, koristite ga da olabavite tlo biljke, počevši od vrha i obilazeći saksiju.

Oslobodite korijenje

Nakon što izvadite biljku iz saksije, lagano rastresite korijenje kako biste ga olabavili i raspetljali. Počnite od dna biljke i lagano se krećite prema gore. Tako ćete pripremiti biljku za njen novi dom sa više vode, vazduha i hranljivih materija. Ako je korijenje nezdravo ili izuzetno obraslo, isjecite sve mrtvo i ekstra dugačko korijenje. Također morate dezinfikovati makaze ili nož pri svakom rezu kako biste izbjegli širenje potencijalnih biljnih štetočina.

Stavite biljku u novu saksiju

Napunite otprilike jednu trećinu nove saksije svježom zemljom. Postavite biljku u centar saksije i lagano dodajite zemlju. Kako bi se popunile sve praznine, lagano lupkajte po ivicama saksije. Tako će se zemlja lijepo slegnuti i biljka će biti lijepo učvršćena.

Dobro zalijte sobnu biljku

Posljednji korak je također od presudnog značaja. Zalijte temeljno biljku sve dok voda ne iscuri iz njenih drenažnih rupa, a zatim je ponovo natopite. Ako saksija ima tanjirić, nemojte odmah cijediti višak vode, već ostavite saksiju da odstoji tako 20-30 minuta. Duboko zalijevanje biljke je od presudnog značaja jer pomaže u oslobađanju od stresa presađivanja i pomaže zemljištu da se smiri u svom novom domu.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images