Kako se seksualna želja kod žena mijenja sa godinama?

by | 7 Januara, 2024

Baš kao i vaše tijelo, vaš izgled, nivoi hormona, tako se s godinama mijenja i vaš seksualni nagon. Evo na koji način

Šta je seksualni nagon?

Čini se kao jednostavno pitanje, ali naučnici se još uvijek ne mogu složiti oko toga šta tačno čini seksualni nagon ili kako ga izmjeriti kod muškaraca ili žena. Iako hormoni igraju ulogu, nije uvijek jasno koliku razliku oni prave. Ali drugi faktori – psihološki, društveni i fizički – također učestvuju u stvaranju vašeg libida.

Kako se seksualna želja kod žena mijenja sa godinama?

Žene u dvadesetima

Ovo je najplodniji period za ženu i naučnicima još uvijek nije jasno zašto su žene u dvadesetim posebno izbirljive oko partnera i ima li to veze sa velikom vjerovatnoćom zatrudnjivanja. Ženama seksualna želja počinje da raste na kraju dvadesetih, tačno u trenutku kada počne da im opada plodnost.

Žene u tridesetima

Ovo je doba života kod žene kada je seksualni nagon najjači. Jedna studija je pokazala da su žene između 27 i 45 godina imaju češće i intenzivnije seksualne fantazije od mlađih ili starijih žena. Također su imale i više seksa.

Žene u pedesetim

Oko pedesete godine, „prazno gnijezdo“ ili manje obaveza može da učini da neke žene pokažu više interesovanja za seks. Ali kako idete ka menopauzi, nivoi estrogena opadaju, što bi moglo malo ohladiti vaš libido i dovesti do suhoće vagine. Valovi vrućine, anksioznost, debljanje i problemi sa spavanjem također mogu učiniti da ste manje raspoloženi za akcije u krevetu. Pitajte svog doktora o lijekovima, hormonima, podmazivanju i drugim tretmanima.

Šta ako vam je želja za seksom slaba?

Razgovarajte sa svojim ljekarom o svim problemima sa vašim seksualnim nagonom, jer oni mogu biti znak neke promjene u zdravstvenom stanju. Ako je problem fizički, ljekar vam može pomoći da ga riješite.

Sve što trebate znati kada ste prvi put u krevetu sa novim partnerom!

Djeca i seksualni nagon

U bilo kom uzrastu, trudnoća i porođaj imaju veliki uticaj na vaš seksualni život, ali za svakog je drugačije. Vaše tijelo i hormoni se mijenjaju tokom trudnoće. To ponekad može značiti povećanje libida, posebno tokom drugog trimestra, ali može značiti i smanjenje želje za seksom. Dojenje, podizanje djece i drugi porodični poslovi također mogu uticati na vrijeme, energiju i interesovanje koje imate za seks.

Pričajte o seksu

Pitajte svog partnera o njihovim potrebama i željama, a razgovarajte i o svojim. Nemojte se plašiti da isprobate nove stvari kako se vaša tijela razvijaju i vaša životna faza se mijenja. Ovo može pomoći da vi i vaš partner ostanete angažovani i zainteresovani za seks. Budite iskreni o svom fizičkom i emocionalnom zadovoljstvu.

 

ljepotaizdravlje.ba

Kuzmichstudio / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.