Lejla Beširević i Ena Čaušević otkrile su nam kako protiču posljednji dani pred Sarajevo Wine Weekend

by | 18 Oktobra, 2023

Jesenje izdanje festivala Sarajevo Wine Weekend okupiće zaljubljenike u vino, somelijere, vinare i sve ljubitelje finih vina te predstaviti raskošnu paletu ukusa koju nam pružaju vinarije iz Bosne i Hercegovine i regije

Sarajevo Wine Weekend će se održati u petak, 20. oktobra 2023. godine, u Bosanskom Kulturnom Centru (Branilaca Sarajeva 24), od 16:00 do 22:00 sata, pružajući posjetiteljima priliku da istraže širok spektar vina uz bogatu gastro ponudu izlagača.

Od ove godine uvode vinski vodič koji će sadržavati smjernice i dodatne informacije
za posjetitelje kao svojevrsna mapa kroz festival i izlagače, ističući posebne edicije vina,
raritetne boce ili vina u velikim bocama sa naznakom i preporukama za gastro izlagače.

Razgovarali smo sa ženskim duom time Finih vina, Lejlom Beširević i Enom Čaušević koje su nam otkrile kako protiču posljednji dani pred vinski Festival.

U vinskom svijetu sam od postojanja kompanije Fina Vina d.o.o., a aktivno sam u poslu 6 godina kao direktor marketinga – kazala nam je Lejla, dok je Ena novi kolač i u firmi je godinu dana, ali odlično se snalazi u vinskom svijetu.

Šta je bila nit vodilja za pokretanje festivala Sarajevo Wine Weekend i koliko se vaša vizija promijenila do danas?

Sarajevo Wine Weekend je proizašao iz velike ljubavi prema enologiji. Svakako cilj vinskog festival jeste da okuplja reprezentativne proizvođače vina iz Bosne i Hercegovine, regije Balkana i Europe u Sarajevu. Prvobitno, ideja je također bila, zašto ne pružiti mogućnost i ostalim gostima, a i publici da na jednom mjestu degustiraju vina vinarija koje inače nisu prisutne na našem tržištu. Iz godine u godinu smo rasli sa brojem, kako izlagača, tako i sa brojem publike. Unazad nekoliko godina dobili smo “primjedbu” zašto se festival održava samo jednom godišnje, tako da smo na zahtjev publike uveli i proljetno izdanje festivala, pod nazivom Portfolio tasting, kao uvertiru degustacijama svježih vina koja će se kušati te godine.

Lejla, koliko su žene zastupljene u ovoj industriji i šta je prema vama još potrebno uraditi na tom polju?

U svijetu vina, žene su u historiji bile manje zastupljene nego muškarci, ali posljednjih godina dolazi do značajnog napretka u vezi s tim. Sve više žena odlaze u vinograde, postaju enolozi i vlasnice vinarija. Danas su žene prisutne u ulogama sommelier, vinskih novinarki i kritičara, poput dobro poznate MW, Caroline Gilby.

Ena, koliko je festival kao što je Sarajevo Wine Weekend važan za žene, u industriji koja je prvenstveno (u javnosti) percipirana kao muška?

Kako za muški svijet, festival Sarajevo Wine Weekend je važan i za žene. Na prošlogodišnjem proljetnom festivalu slavili smo žene. 33 vinarije iz BiH i regiona predstavile su više od 130 vinskih etiketa. Žene su svakodnevno u vinogradima, od berbe pa sve do procesa obrade i dobijanja finalnog proizvoda. Festival je bio mjesto druženja žena iz svih branši, a koje istinski vole vina i druženje.

Lejla, koja vina ćemo moći isprobati na Sarajevo Wine Weekend eventu?

Vinarije na Sarajevo Wine Weekend stižu iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Italije i Francuske, tako da će posjetioci festivala uživati u širokoj vinskoj karti.

Imate li svoje omiljeno vino i zašto?

Lejla: Sva su vina posebna na svoj način, međutim ljubiteljica sam crvenih vina, a izdvojila bih Duet vinarije Edi Simčič.

Ena: Upoznajem se sa vinima i vinskim svijetom, ali izdvojila bih bijelu Opoka liniju vinarije Marjan Simčič.

Je li vino za vas posao ili stil života?

Stil života, naravno. Daleko je ovo od biznisa, jer vino nije invazivno piće, ono stvara eleganciju. Svako vino ima drugačiju boju, miris, doživljavamo ga kao osobu sa svojim manama i vrlinama. Volimo isprobavati nova vina, nova jela, sljubljivanje određenih sorti uz hranu. Tako da, vino je defintivno stil života.

Lejla, nerijetko smo u nedoumici koje vino pokloniti osobi kod koje želimo ostaviti snažan utisak. Kojim se smjernicama voditi?

Da bismo pogodili pravo vino, bilo bi lijepo da barem djelomično poznajemo osobu, njenu osobnost, koju vrstu hrane preferira, jer ipak po mom mišnjenju vino je personaliziran poklon. Ovo su smjernice kada govorimo o već relativno poznatoj osobi, međutim na tržištu postoji veliki broj izvrsnih vina, pa se možemo voditi i sve popularnijim vidom informacije, a to su društvene mreže. Zato pratite nas, pitajte nas, a mi ćemo vam rado odgovoriti I pomoći oko pravog odabira.

Ena, čime ćete nas iznenaditi na narednom SWW-u koji će se održati u petak, 20. oktobra?

Ove godine uvodimo novost, a to je vodič kroz festival gdje ćemo upravo na njemu predstaviti smjernice za degustaciju i ukazati na neke važnosti kao vinskih, tako i gastro izlagača. Vodič će biti svojevrsna mapa festivala, s prikazom prostorija i gdje se pojedini izlagač nalazi i koju posebnost će predstaviti.

Ilma Jakubović Rafuni

Fina Vina