Maja Milinković: Muzika je moj štit od često surove stvarnosti

by | 7 Marta, 2023

Majinu muzičku karijeru koja traje već 20 godina obilježile su dvije faze – pop-rock i fado/sevdah

Razgovarala: Aida Olević Maljević

Maja je osnivačica ansambla „Fado verdadeiro” koji kao jedini u Bosni i Hercegovini izvodi portugalsku fado muziku. Maja danas živi na relaciji Lisabon – Sarajevo, djeluje kao pjevačica, kompozitor, aranžer muzike i tekstopisac. Naoružana moćnim glasom i kvalitetnom muzikom – istrajno korača svojim putem autentičnosti, a nama otkriva uz koje to alate postiže uspjeh.

Kada ste shvatili da želite da se bavite muzikom?

Volim vjerovati da sam se rodila s predispozicijom koja se kasnije pretvorila u saznanje. Definitivna odluka je došla odmah nakon osnovne kad sam i upisala Srednju muzičku u Sarajevu, a tada sam već uveliko svirala gitaru, pjevala u prvom rock bendu, u crkvenom horu i kulturno- -umjetničkom društvu. Muzika me spasila u ratnim godinama, kada sam duge sate u podrumu kratila gitarom i pjesmom, koje su mi sačuvale zdrav razum. Za mene ne postoji bolji štit od često surove stvarnosti, zato sam joj i posvetila cijeli svoj život.

Kako je započelo vaše interesovanje za portugalsku fado muziku?

To je bila sudbina. Moja duša je porepoznala fado, čuvši ga, ponovo ga je pronašla. Fado govori jezik emocija i vrlo dobro se razumijemo, vjerovatno iz nekog od prošlih života. Fado ne govori samo meni, već svima koji su u bliskoj vezi sa svojom dušom i emocijama. Čist je, dubok i univerzalan.

Šta je najveći izazov u vašem poslu?

Profesionalni muzičari se nose s različitim nivoima stresa. Koncerti, turneje, anksioznost oko nastupa, užurbani raspored i odvojenost od prijatelja i porodice na duge periode, samo su neki od tih izazova. Motivacija za stvaranje takođe ne kuca na vrata svaki dan, kao ni inspiracija. Ima dana kada jednostavno niste na ti sa svojim instrumentima i notama. Takvi dani su normalni za muzičara koji teži k boljem. Biti uspješan muzičar je kao biti uspješan atleta. Potrebno je mnogo samodiscipline, fokusa na ciljeve koje sebi zadamo, strpljenja, rada i vjere, pozitivnog razmišljanja. Postavite svoje ciljeve i svaki dan napravite korak da ih ostvarite.

Šta je to što vas uvijek vodi da budete sve bolji i usavršavate se?

Želim ostvariti svoj puni potencijal i živjeti u skladu s njim. A dostizanje potencijala, tj samopoboljšanje je veoma korisno i nagrađujuće iskustvo. Volim osjećaj ugode koji mi daje spoznaja da sam danas bolja nego juče, i da ću sutra biti bolja nego danas. Ideja: Ako u toku jedne godine svaki dan budete bolji za 0,10%, do kraja godine ćete biti 37% bolji. Naizgled mali izbori ne prave veliku razliku u tom trenutku, ali dugoročno i te kako prave. Samopoboljšnje i ljubav prema samom sebi su u recipročnom odnosu. Ko voli sebe voli i druge, poboljšava socijalne odnose i doprinosi pozitivnom osjećaju smisla i svrhe u životu. Biti bolji odnosi se na mnoge aspekte bivstvovanja, a ne samo profesionalne, a najviše se odnosi na aspekt zvani ljudskost. To je najvažnije od svega drugog.

LEKCIJE ZA LJ&Z ČITATELJICE

Koji su trikovi koje možemo primijeniti ako treba da nastupimo (bilo da je u pitanju govor pred većim auditorijumom ili onaj za stolom)?

Nema boljeg trika od dobre pripreme. Bitno je da govor ima poruku, da je koncizan, s notom humora, malo vježbe pred ogledalom. Međutim, desi se i da govor dođe spontano, tu je samo potrebno pustiti srcu na volju. Godinama i iskustvom postaje sve lakše i spontanije.

Kako vidite terapeutsku moć muzike?

Muzika ima veliku terapeutsku moć jer dopire do svih sfera našeg mozga. Pjevanje liječi štitnu žlijezdu. Negativne emocije sakupljaju se u štitnjači i ona obolijeva. Pjevanjem popuštaju emocionalne stege jer ih zvuk vrlo lako iznosi iz organizma. Zato treba učestalo pjevati. Slušanje muzike može redukovati bol, smanjiti krvni pritisak, poboljšati, motivaciju, memoriju i raspoloženje. Smatram da je muzika jedna od rijetkih stvari u životu koje treba shvatiti ozbiljno.

Kako izgleda vaša playlista kada se želite opustiti?

Za opuštanje smooth jazz ili Chopin.

Koji biste savjet dali nekome ko je na početku svoje muzičke karijere?

Veži se, biće to vožnja puna uspona i padova, slave i razočaranja, a kad dođu sumnje i nemiri, uvijek imaj na umu zašto si je uopšte započeo/la. Započeo/la si je iz ljubavi. Kad se to ima na umu, ništa nije nemoguće.

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba