Naida Kundurović nam otkriva sve o novom životnom poglavlju i studiju geštalt psihologije

by | 27 Oktobra, 2022

Iako nam promjene često teško padaju, one su, u isto vrijeme, i neminovnost i šansa za rast. Otkrijte na koji način su ove mlade i uspješne žene učinile da promjene rade u njihovu korist

Razgovarala: Aida Olević Maljević

Naida Kundurović je novinarka, osnivačica platforme Aya's Touch @aya.s.touch i buduća geštalt psihoterapeutica. Novinarstvo je Naidina prva ljubav koju uspješno obavlja već petanaest godina. Prije pet godina je upisala studij geštalt psihologije s namjerom da postane geštalt terapeutica. U razgovoru nam otkriva da već ima klijente s kojima radi pod supervizijom i da je zapravo oduvijek željela biti na mjestu terapeuta.

Koji izazov imate trenutno u svojoj karijeri?

Trenutni izazov je usvajanje i integracija novog identitea. Prije nekih sedam godina sam se počela zanimati za psihologiju, samim tim je bio očekivani slijed upis na geštalt studij. Pauzirala sam edukaciju dvije godine zbog porodiljskog odustva i potpuno se posvetila kćerkici Aji. Ove godine sam odlučila da nastavim svoje školovanje, zbog toga sam privremeno obustavila rad na televiziji i uzela godinu dana neplaćenog odsustva. Vrlo mi je zanimljiv prelaz između te dvije profesije, koje se zapravo i prožimaju, jer novinarstvo je definitivno vezano za odnose s ljudima. Veoma sam uzbuđena i sretna i istovremeno jedva čekam da vidim kako će se taj prelaz odvijati.

Koja je najveća promjena u vašoj karijeri, ili privatnom životu, koja je ostavila traga?

Vjerujem da je najveća promjena u mojoj karijeri upravo ovo o čemu sam govorila u prvom pitanju. Veže se za veliku transformaciju, napuštanje komfort zone i svega onoga što nam je poznato te ponovno učenje. Mnogi su bili začuđeni zašto upisujem u 32. godini života novi fakultet. Međutim, meni je to bilo uvijek smiješno, jer je za mene napredak nemionovan dio rasta i razvoja. Televizija mi je dala najljepše trenutke života i mogu slobodno reći da sam velike uspjehe doživjela. Ali sada me raduju neki novi uspjesi u sferi psihologije.

Gdje vidite sebe za deset godina?

Vidim se 2032. godine sa osmijehom na licu kao što trenuntno vizualiziram (smijeh). Istovremeno s velikim i nezasitnim idealima koje bih htjela ispuniti. Vidim se s vlastitom geštalt ordinacijom u kojoj pomažem ljudima. Vidim se s jednom ili dvije napisane knjige. Pisanje je moja velika ljubav, vjerujem da ću možda već naredne godine svoje pisane bilješke – kojih ima mnogo, objediniti ili možda i iznjedriti nešto novo. Zatim, vidim se okružena porodicom s još djece i podržavajućim partnerom. I moju životnu misiju koju bih još više htjela pretočiti u djelo, a to je osnaživanje čovjeka.

Naidine lekcije

Šta je znak da ste spremni da mijenjate posao ili profesiju?

Generalni znakovi koji ukazuju da trebamo promijeniti put kojim koračamo su predvidljivost, rutina, bivanje na autopilotu, završavanje zadataka s minimalnom koncentracijom a maksimalnom razdražljivošću, dosada. Simon Sinek je izvrstan business coach, koji kaže da se uvijek trebamo pitati koje je naše “zašto”. “Zašto” smo započeli nešto što jesmo. To “zašto” osvjetljava i našu svrhu na ovom svijetu.

Šta vam je najviše koristilo u momentu kad ste započeli svoj novi put?

Kada sam odlučila upisati fakultet psihologije, najviše sam se oslanjala na sebe, svoj unutrašnji glas. Podrška najbližih je važna, ali u slučaju da ona izostane, to vas može dovesti do razočarenja. S toga mislim da morate imati svoje jako “zašto”. I sjećati se da je to vaš život, vaša strast i koliko god sada neizvjesno bilo, put će se pokazati ukoliko uradimo taj prvi korak koji je najteži. Meni su pomogla slična iskustva, literature i moja inspiracija Richard Branson, čovjek koji je toliko puta pokušao iznova.

Koje vještine mogu pomoći svakoj osobi u karijeri bez obzira na profil posla?

Vještine koje ja izuzetno cijenim kod drugih ljudi, bez obzira kojim profilom posla se bave, jeste prije svega iskrenost. U vezi s onim što znaju, a i u vezi s onim što ne znaju. Skromnost i spremnost za učenje. Samospoznaja, znati svoje vrline, mane, jake strane, znati šta vi kompaniji donosite. Tačnost u rokovima i u izvršavanju zadataka je nešto što je danas mnogo važno.

Šta biste posavjetovali žene u vezi sa uspostavljanjem balansa između karijere i privatnog života?

Nezahvalno je dijeliti te savjete kao osoba koja još uvijek balansira između karijere i privatnog života. Smatram da je to proces, individualan za svakoga. Ja sam sretna, jer sam uspjela napraviti dobar most između odgoja svoje Aje i poslovnih obaveza. Najmanje nekada vremena imam za sebe, a možda je to zapravo najbolji savjet koji bih sebi dala. Defenitivno pronaći više vremena za sebe. Trebali bismo naučiti prioritezirati svoje potrebe i olakšati svoju dušu.

ljepotaizdravlje.ba

Haris Karamehmedović za magazin "Azra"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.