Šta znači stalno nezadovoljstvo sopstvenim tijelom?

by | 27 Juna, 2022
nezadovoljstvo sopstvenim tijelom

Koliko god  body positivity bio popularan nije malo onih koji se prilikom svakog pogleda u ogledalo – kritikuju. A šta zapravo znači stalno nezadovoljstvo sopstvenim tijelom?

Mnogo žena samim pogledom na sebe kritikuju kako izgledaju i ono što gledaju svaki dan. Svoj odraz, svoje tijelo. Nisu zadovoljne same sobom, ne sviđa im se šta vide u ogledalu. To je vjerovatno “normativno nezadovoljstvo” koje doživljavate.

Šta znači stalno nezadovoljstvo sopstvenim tijelom?

Taj osjećaj uveliko zavisi od toga kako se osjećate koji dan i o načinu na koji gledate vlastito tijelo, a ne ono kako zaista izgledate. Pojam normativno nezadovoljstvo postoji još od 1984. godine, a izvorno je korišten za opisivanje generalizovane negativnosti prema težini i fizičkom izgledu koju doživljava mnogo žena.

Nezadovoljstvo sopstvenim tijelom

Liz Ritchie, psihoterapeutkinja za glamourmagazine.com istakla je da se ovakva vrsta nezadovoljstva odnosi na opis trajnog nezadovoljstva onim šta imate. Iz toga proizlazi određena vrsta sabotaže jer stalno tražite nešto bolje.

Nažalost, taj osjećaj negativnosti koji imate prema svom izgledu postaje normalan način života mnogima. Zapravo, postaje restriktivan način razmišljanja i ogleda se u stalnom nezadovoljstvu oblikom tijela, veličinom i težinom.

“Unutar ovakvog načina razmišljanja, sreća je neostvariva i bez obzira na bilo kakvu promjenu nabolje, stalno ćemo osjećati nezadovoljstvo. To je raširena pojava i ne samo da se odnosi samo na žene već pogađa i muškarce”, kaže Liz.

Pročitajte i… Body positivity – nekoliko poruka o ljubavi prema sebi…

The Times je nedavno započeo razgovor o ovoj frazi jer je nova studija pokazala da manje od 50 posto od 750 učesnika drugačije percipira svoju vlastitu težinu nego što ona to zaista jeste.

Upravo društvene mreže i sve češća prisutnost u digitalnom svijetu uveliko su povećali slike koje daju neki “ideal tijela”, pokazuju perfekcionizam koji to nije i iz toga se održava nezadovoljstvo izgledom. Dakako, zato što je perfekcionizam nedostižan ideal koji nikad neće biti ostvariv.

Fizičko vs. mentalno zdravlje

Nažalost, sve to doprinosi značajnim problemima s mentalnim zdravljem, prenosi ljepotaizdravlje.hr. Upravo zato je važno okružiti se pozitivnim stvarima i vijestima te se probiti kroz razne sabotaže kako biste sami sa sobom mogli poraditi na negativnom samogovoru i onome kako se osjećate.

Pročitajte i… Kako zavoljeti sebe i svoje tijelo i osjećati se dobro u svojoj koži

Htjeli mi to priznati ili ne, ipak je tijelo nešto što drugi prvo vide na nama i ne može se sakriti, a posebno situaciju otežava kad niste zadovoljni svojim izgledom. Sama ta slika o vlastitom tijelu utiče i na to kako se ponašate, a najčešće su žene te koje se zbog svog body imagea osjećaju loše, srame se, neugodno im je.

Na sve to utiču i društvo, okolina, društvene mreže, upoređivanje s drugima, nizak nivo samopoštovanja… Ipak, najbitnije je posložiti svoje kockice u glavi i hrabro prihvatiti svoje tijelo upravo onakvo kakvo jeste – sa svim nesavršenostima, s nekoliko kilograma viška, strijama i celulitom. Nije to lako, znamo. Ali, nije ni nemoguće.

ljepotaizdravlje.ba

Prostock-Studio / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.