Zemlje koje će zadovoljiti vaše nepce

by | 27 Decembra, 2011
Hrana i putovanja idu zajedno kao avioni i aerodromi. Gdje god da pođete, poželjećete da pronađete bar jedan kulinarski užitak koji će vam pomoći da bolje razumijete lokalnu kulturu. Prema izboru internetske stranice lonelyplanet.com, ovo je 11 zemalja na kojima će vam vaše nepce zahvaliti što ste ih posjetili. 
Tajland
Stojeći na raskršću Indije, Kine i Okeanije, tajlandska kuhinja uzela je najbolje tehnike i namirnice od ostale tri. U jelima se koristi puno bijelog luka i čilija. Osim toga, česte namirnice su limunov sok, korijander i limunova trava, što tajlandskoj kuhinji daje karakterističan oštar okus. Osim toga, nadaleko je poznat njihov riblji umak i pašteta od račića. 
 
Grčka
Od maslina do hobotnice. Pravi ukus Grčke je spoj svježine i čistoće. Ukus se ne maskira, posebno kada su u pitanju domaći hljeb, svjež paradajz i riba tek izvađena iz mora. Podnevni obrok glavni je događaj uz koji ide niz poslastica. Srijeda i petak su već tradicionalno označeni kao dani bez mesa.
 
Kina
Kineska kuhinja je jedna od onih koje najviše gode nepcima. Kulturološko pravilo Yina i Yanga, odnosno ravnoteže i sklada, vidljivo je i na tanjiru. To uključuje i hlađenje namirnica poput voća i povrća koje će se stopiti s vrućim začinima i mesom. Kinezi preferiraju rižu, ali i rezanci su vrlo blizu. To su dvije namirnice koje će upotpuniti gotovo svako jelo. Postoji i niz regionalnih jela koja su nastala pod geografskim i istorijskim uticajem. 
 
Francuska
Od sira i šampanjca do puževa i poznatih francuskih kruščića, takozvanih baguettesa. Francuska kuhinja odlikuje se velikim izborom namirnica. Svaka regija ima svoj specijalitet. Francuzi smatraju kako je ručak glavni obrok, iako je maratonsko ručavanje, koje traje i do dva sata – sve rjeđe. Krunski obrok jeste večera pripremljena kod kuće, koja se sastoji od šest slijedova. 
 
Španija
Katalonska kuhinja puna je priznanja gurmana širom svijeta. Kao i ostale regionalne kuhinje Španije i katalonska kuhinja favorizuje šafran i kumin, kao i med. Mješavina sastojaka i tradicije daje štih hrani u Barseloni: pripremanje morskih plodova i jela s nizom bogatih umaka. Večera je glavni događaj, ali nikad prije 21 sat. 
Meksiko
U meksičkoj kuhinji je najvidljiviji uticaj španske, a potom i francuske te afričke kuhinje. Od namirnica se posebno ističu kukuruz i grah, koje meksikanci spremaju na mnogo svjetski poznatih načina. 
 
Italija
Italijanima je hrana nedvosmisleno najbolji izvozni proizvod i to s razlogom – jer je svijet želi. Uprkos svim regionalnim razlikama, postoje neke zajedničke kulinarske poveznice. To se prvenstveno odnosi na pizzu, tjesteninu i rižota. Što se pića tiče, tu je kafa na prvom mjestu.
 
Indija
Indijska kuhinja mijenja oblik. Na jugu je osnovna namirnica riža, a na sjeveru čapati, odnosno indijske pogačice. Najčešće se serviraju uz gustu supu od mahunarki ili leće, povrće te umake od krupno sječenog povrća. Riba i meso takođe su uključeni u prehranu. Jela su najčešće bogata egzotičnim začinima. 
Japan
U japanskim restoranima specijaliteti kuće su sashimi (sirova riba), yakimono (jela s grilla, najčešće piletina i junetina), te barovi s tjesteninom. Vrhunac japanske kuhinje je kaiseki, odnosno ceremonija ispijanja čaja. 
 
Indonezija i Malezija
Ta je kuhinja mješavina kineske, portugalske i indijske. Kolonisti i trgovci ostavili su trag na kuhanju i namirnicama. To su nacije koje su najpoznatije po svojoj hrani. Obilje riže svojstveno je regiji s plodnim terasastim krajolikom. Začini podsjećaju na vrijeme trgovine i invazije, a vatreni čili kao da odražava strast stanovništva. Njihova kuhinja nije komplikovana, a ukusi su odvojeni i jednostavni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.