S Jovanom Marković razgovarali smo o njenoj karijeri i izazovima u svijetu IT industrije

by | 28 Oktobra, 2022

Jovana Marković je direktorica za public sector aplikacije u cloud-u regija Adriatic

Težnja za profesionalnim razvojem, želja i motivacija za promjenom nabolje obilježile su Jovaninu uspješnu karijeru. Velike uspjehe je ostvarila u marketinškoj industriji, međutim, prije tri i po godine se odlučila uploviti u potpuno nove izazove, te prihvatila poziv da se okuša u svijetu IT industrije. Trenutno obavlja poziciju direktorice za public sector aplikacije u cloud-u regija Adriatic.

Razgovarala: Aida Olević Maljević

Koji izazov imate trenutno u svojoj karijeri?

Trenutni najveći izazovi u karijeri su velike promjene na globalnom nivou kada je u pitanju IT sektor i ozbiljna promjena same svijesti koju je Corona sama po sebi donijela. Veliki broj kompanija, posebno public sector, je odlučio da se preko noći digitalizuje i transformiše. Veoma je velika teritorija koju pokrivam, usljed toga sam spriječena biti na više mjesta u isto vrijeme, zato bih rekla da mi je najeveći izazov vrijeme i osmi dan u sedmici koji mi nedostaje.

Koja je najveća promjena u vašoj karijeri, ili privatnom životu, koja je ostavila traga?

Izdvojila bih dva događaja koji su meni promijenili život. Privatno na mene je majčinstvo ostavilo najveći trag, jer je uslijedila promjena u načinu života i poimanju života. U smislu kada dobijete novu ulogu, za koju se niste mogli spremiti i strana vam je, ta uloga majčinstva vam donosi neku novu vrstu učenja, koja uporedo ide sa cijelim ostalim životom i karijerom. Druga najveća promjena je karijerna promjena – kada sam odlučila da izađem iz svoje komfort zone. Promjena se nije dogodila slučajno, jer način na koji se odvijala moja karijera u tom trenuntku mi se nije dopadao. S obzirom da sam u to vrijeme obavljala funkciju direktorice, napredovanje nije bilo moguće. Osjećala sam da ne dajem više svoj maksimum i shvatila da ne bih bila sretna da takav posao obavljam do kraja života. Zatim je uslijedila moja odluka da promijenim branšu i da pokušam naći izazov u nekoj industriji gdje nisam bila tako dobra.

Kojih pravila treba da se držimo kada je napredovanje u karijeri u pitanju?

Svaka priča je individualna i niko nam ne zna dati onaj pravi savjet šta je to što zaista treba da slijedimo u životu i u karijeri. Međutim, ono što sam spoznala jeste da u regionu u kojem živimo odgajamo neambiciozno društvo, a zapravo lična ambicija je jedno od pravila za napredovanje u karijeri. Konkretno u mom slučaju, imala sam veoma veliku ambiciju za napredak i uvijek savjetujem mlađe generacije i svoje kćerke naravno, da je znanje glavni diferencijator kasnije na tržištu.

Kada bi nekom trebalo da date samo jedan savjet o uspješnoj karijeri – šta bi to bilo?

Danas je na tržištu najvažniji konstantni rad na sebi i brzina prilagođavanja promjenama. Nije dovoljno samo završiti fakultet, jer se tržište, tehnologija i uopšte svijet oko nas tako brzo razvija da je potrebna sposobnost brzog prilagođavanja i učenja. Želja za uspjehom i stalno učenje, napredovanje i rad na sebi od izuzetne su važnosti.

Jovanine lekcije

Koje greške u komunikaciji najčešće činimo?

Jedna sam od onih osoba koje slave više svoje greške, nego uspjehe. Greške duže pamtim, jer toliko na njima naučim. S obzirom da cijeli svoj životni radni vijek radim u prodaji, rekla bih da je upravo vještina komunikacije potrebna za prodaju. Primijetila sam da ljudi najviše griješe kada je segment prodaje u pitanju upravo u komunikaciji jer pretežno su fokusirani sami na sebe. A zapravo je to jedna od najvećih grešaka. Kada radite prodaju, treba najmanje da pričate, a najviše da slušate.

Šta vam je najviše koristilo u momentu kad ste započeli svoju novu karijeru?

Prije svega su mi pomogle moje kćerke, jer sam imala njihovu podršku. Sa svojim kćerkama se odmalena ponašam kao da su dio tima i one imaju pravo da učestvuju u donešenju određenih odluka. Bilo mi je od izuzetne važnosti da razumiju zašto ću u narednom period više učiti i biti odsutna i da pri tome one mogu same preuzeti svoje obaveze koje su u skladu s njihovim godinama. A zatim mi je pomogla moja želja za uspjehom i dokazivanjem samoj sebi da ja to mogu. Jer, kada god bih imala težak dan, a vjerujte bilo ih je, onda me napominjala moja desna strana mozga da je to bila upravo moja odluka i svaki početak je težak, ali će proći. Pomogla mi je takođe moja samouvjerenost da ću na kraju dokazati sama sebi da ja to mogu i da ću još jednu stepenicu preći.

Kako biste posavjetovali žene u vezi sa uspostavljanjem balansa između karijere i privatnog života?

Moram reći da je ovo najteže pitanje. S obzirom da mnogo vremena provodim na točkovima, često se preispitujem tokom vožnje i upravo je ovo jedno od pitanja. Da li griješim, gdje griješim i koliko griješim… Danas u ovom modernom društvu kada žene grade svoju karijeru, a pritom se od njih očekuju nametnute norme da budu najbolje i u svim ostalim segmentima života, dolazi do nezadovoljstva, jer je to nemoguće postići. Ne treba stvarati stereotip da postoji superžena koja može sve, jer ne postoji! Zato je moj savjet da bez pritiska ulazimo u gradnju tog balansa i da se osjećamo sretno s odlukama koje donesemo.

ljepotaizdravlje.ba

Miomir Milić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.