Seks nakon 50. godine: Mitovi u koje trebate prestati vjerovati

by | 20 Januara, 2024

Seks poslije pedesete nije nikakva tabu tema niti nešto što nije prirodno, stoga smo u nastavku izdvojili 5 mitova u koje trebate prestati vjerovati

Iz nekog razloga vjeruje se da u starijoj dobi nema želje za vođenjem ljubavi. Uprkos činjenici da dolazi do hormonskog poremećaja i slabljenja libida, ljudi u zrelijim godinama itekako imaju romantične vruće noći. Razbijmo sve predrasude

Mit #1: Kako muškarci stare, njihov seksualni nagon se smanjuje

Muški libido zavisi ne toliko o starosti koliko o razini hormona testosterona. Problem smanjenja seksualne želje može zadesiti muškarca bilo kojeg uzrasta. To ima veze s načinom života i općim zdravljem.

Ako partner ne pati od patologija endokrinog sustava, narušenog imuniteta, pretjeranog stresa, neuhranjenosti, loših navika i drugih problema, može biti energičan do duboke starosti.

Mora se priznati da ritam savremenog života i nepovoljni psihološki faktori utječu na libido čak i mlađih muškaraca. Tako da možete produžiti svoj seksualni život kroz zdrav način života.

seks u zrelim godinama

Mit #2: Nakon menopauze, žena nije zainteresirana za seks

Kritični dani kod žene zaustavljaju se na pozadini hormonalnih promjena i prestanka proizvodnje estrogena. Upravo to doprinosi prestanku menstrualnog ciklusa. Ali to nema nikakve veze sa seksualnom željom i aktivnošću. Postoje, naravno, i prateće fiziološke poteškoće, ali su sve one potpuno rješive.

Mit #3: Seks nakon pedesete postaje monoton

Tokom godina, pojavljuju se i neke prednosti – žena već zna šta voli i mnogo joj je lakše postići zadovoljstvo od neiskusnije mlade djevojke.

Mit #4: Nesavršeno, ostarjelo tijelo odbija partnera

Ništa ne ometa komunikaciju kao vaši vlastiti kompleksi. Svi smo različiti. Neko je previsok ili nizak, ćelav ili kovrčav, s velikim bokovima ili ravnim grudima. Nasreću, stečene bore ni na koji način ne “kvare” ženu, a celulit mogu imati dame bilo koje dobi i oblika tijela.

seks u zrelim godinama

Mit #5: Seks nakon 50. godine – smirenost i manja želja za seksom

Opće emocionalno raspoloženje postaje smirenije i uravnoteženije, ali mnogi tokom ovog perioda uzvikuju i: “Život tek počinje!”. To je zbog činjenice da je do ove dobi najčešće postignuto materijalno blagostanje, djeca su odrasla, a zdravlje je i dalje prilično snažno.

Do ovih godina, osoba je savršeno proučila potrebe tijela i uravnotežila ih sa svojim mogućnostima. Nema nesigurnosti, stidljivosti i straha od intimnosti. Psihološki, ništa vas ne sprječava da volite i budete voljeni. I pored svih hormonskih promjena u tijelu, seksualna želja kod muškaraca i žena traje cijeli život. Trebamo li uopće napominjati da orgazam ima sjajne beneficije za zdravlje?

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.