Danas je svjetski dan čaja – podsjećamo vas kako da ga ispravno pripremite

apr 21, 2021 Uradi sama

Danas se obilježava svjetski dan čaja, pa tim povodom vas podsjećamo koji su to osnovni koraci da napravite dobar i ukusan topli napitak...

Profesionalni degustator hrane i pića Martin Isark savjetuje da se nikada ne biste trebali koristiti prokuhanom vodom kada pripremate svoj omiljeni čaj.

“Vrijeme je da taj mit zaboravimo. Jako vruća voda ubija okuse čaja i zapravo vam onda jedino ostaje onaj neki suhi okus, uglavnom je to tanin.”

Objasnio je i da bi voda trebala biti maksimalno na 80°C kako bi se svi okusi čaja fino osjetili.  Vruća voda koristila se za pripremu prije jer nije bila pitka, pa se prokuhavala kako bi se ubile bakterije, prenosi The Sun.

Onepoll, firma koja se bavi istraživanjem marketinga, provela je, zajedno sa stručnjacima, anketu i istraživanje o tome kakva je ličnost ljudi kojima je omiljeni jutarnji napitak kafa, a kakva je kod onih koji više vole šoljicu vrućeg čaja.

Andrew P. Smith sa Univerziteta Cardiff zaključio je tako, prema rezultatima ispitanika, da su ljubitelji čaja ekstroverti i ambiverti – oni koji su pola introvert, pola ekstrovert – dok su obožavatelji kafe osobe koje više vole biti same, odnosno introverti. Otkrio je i da osobe koje više piju čaj imaju kvalitetniji san tokom noći za razliku od onih koji vole kafu. Zanimljiva činjenica jest i ona da ‘čajoljupci’ više vole slatku hranu i svom napitku uvijek dodaju nešto što će ga zasladiti i ‘nadopuniti’. Prema ovom istraživanju, oni koji tokom dana popiju nekoliko šoljica čaja često su kreativniji i imaju razvijenu maštu.

vecernji.hr

luckyraccoon/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.