Koje opasnosti nosi nova neoprana odjeća?!

Kupili ste novu haljinu i jedva čekate da dodjete kući, navučete je i ponosno pronosate vani! Sve je to super, ali ipak se trebate malo strpiti, jer ta nestrpljivost može vas koštati mnogih problema...

by | 19 Augusta, 2021

Stigli ste iz radnje, odmah navukli novi komad odjeće i svi su vas zatrpali  komplimentima, međutim, te pohvale neće vam pomoći s crvenilom i svrabom kože sljedeći dan, piše Klik.hr.

To se crvenilo zove alergijski dermatitis kojeg uzrokuje određeni alergen. Do reakcije vjerovatno neće doći momentalno, nego naredni dan ili čak nakon nekoliko dana. Ovu reakciju najčešće uzrokuju boje na odjeći.

Ovakve se boje najčešće koriste na sintetičkim materijalima, poput poliestera i najlona. Ove se boje otpuštaju iz materijala prilikom znojenja i trljanja o materijal. Ove reakcije mogu se izbjeći pranjem odjeće prije nošenja, čime se taj višak boje uklanja.

Međutim, alergijski osip nije jedina negativna reakcija koju nova, neoprana odjeća može uzrokovati. U 2014. godini su naučnici na Univerzitetu u Stockholmu testirali odjevne predmete različitih boja, materijala, proizvođača i cijena.

U 29 od 31 odjevnih predmeta, pronašli su hemikaliju zvanu kinolin, koju je Agencija SAD-a za zaštitu okoline proglasila ‘potencijalno kancerogenom za ljude’ – iako još nisu provedena istraživanja na ljudima koja to potvrđuju.

Ulrika Nilsson, članica istraživačkog tima, navodi da su pronašli i druge, također kancerogene hemikalije, no također navodi da ne postoji dovoljno istraživanja o unosu navedenih hemikalija preko kože.

“U vašem je interesu oprati odjeću prije nošenja”, navodi David Andrews, naučnik koji je istraživao hemikalije za uklanjanje mrlja, protiv gužvanja, za pojačavanje boja i slično. Također je rekao da proizvođači ne navode koje hemikalije koriste na odjeći, a iste su potencijalno opasne za ljude, a mogu biti štetne i za okolinu.

Zapanjujuće je da kupite majicu koja je navodno 100% pamuk, no nigdje nije navedeno koje hemikalije sadrži“, nastavio je.

Budite strpljivi i pričekajte dan-dva dok vam se nova odjeća ne opere – za vaše je dobro!

radiosarajevo.ba

Deagreez/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.