Znate li koja je idealna visina potpetica za vas?

by | 14 Juna, 2024

Visoke potpetice mogu da budu krive za zdravstvene probleme poput čukljeva ili bolova u leđima

Mnoge dame ih rado nose jer brojni komadi odjeće uz njih izgledaju ljepše. Ne morate da se odričete obuće koje imaju visoke potpetice već možete da prilagodite visinu iste svojoj građi. Tri načina da odaberete pravu visinu potpetice koju možete udobno da nosite tokom cijelog dana:

#1 Visina pete za svakodnevno nošenje

Ova metoda će vam pomoći da odredite najzdraviju visinu potpetice koju ćete nositi za posao ili tokom drugih obaveza u toku dana. Potrebno je da izmjerite stopalo i da dužinu stopala podijelite sa brojem 7. Neki lekari kažu da štikle ne bi trebalo da budu veće od 4 cm ako ih nosite svakodnevno.

#2 Savršena visina pete

Suština ove formule je da savršene potpetice treba da budu dovoljno visoke da stvore idealan odnos dužine nogu i visine. Računate tako što visinu podijelite sa visinom nogu i oduzmete od broja 1,61, a zatim dobijeni broj pomnožite sa 10.

#3 Maksimalna visina potpetice

Sjedite na stolicu sa ispruženom nogom. Opustite stopalo i ne upirite prste. Izmerite rastojanje od pete do prednjeg dijela stopala (do dijela koji dodiruje zemlju kada ste na štiklama). Ovo mjerenje ukazuje na prirodni nagib vašeg stopala i idealnu visinu štikle. Broj koji dobijete je vaša idealna visina cipela. Za većinu žena, maksimalna visina obuće bila bi od 7 do 9 cm.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus