Biserni nokti sada zamjenjuju chrome nokte
Otkako su prvi chrome manikiri preuzeli svijet, mi smo opsjednuti sjajem. Iako tehnički izdanak chrome noktiju, biserni nokti su jednostavno verzij...
Proizvodnja kolagena koji kožu održava mekom i čvrstom počinje se smanjivati u našim kasnim dvadesetima i ranim tridesetima, ali promišljena dnevna rutina može pomoći u njenom zadržavanju i jačanju.
Između 25. i 30. godine počinjemo gubiti jedan posto kolagena godišnje. Taj se proces ubrzava nakon 40. godine. No, pravilna rutina može pomoći u očuvanju postojećeg kolagena i potaknuti proizvodnju novog kolagena. Dobre navike stvarno čine razliku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu, a proizvode ga stanice zvane fibroblasti. Njegova glavna funkcija je stvaranje i održavanje strukture tkiva koje tvore tijelo, stvarajući otporna, jaka i fleksibilna vlakna poznata kao kolagenska vlakna. Ova vlakna vežu vezivna tkiva kao što su tetive, mišići ili koža i na njih utječe kako starimo, budući da metabolizam dermalnih stanica postaje sve sporiji, što utječe na brzinu sinteze kolagena. Smanjenje kolagena, zajedno s gubitkom elastina, esencijalni protein u koži odgovoran za pružanje elastičnosti, i dehidracija kože, tri su ključna čimbenika koji utječu na starenje kože.
U nastavku donosimo najbolje navike koje možete usvojiti kako bi smanjili gubitak kolagena.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Smanjite izlaganje suncu i svakodnevno koristite SPF
Ultraljubičasto zračenje utječe na proizvodnju kolagena u koži, zbog oksidacije koju proizvode UV zrake, ubrzavajući brzo uništavanje kolagena i smanjenje njegove proizvodnje. Važno je koristiti odgovarajuću zaštitu od sunca.
Potražite infuzije zelenog čaja i đumbira
Stručnjaci preporučuju antioksidativne i protuupalne infuzije poput zelenog čaja i đumbira. Fitokemikalije su snažni biljni spojevi koji mogu pomoći u sprječavanju oksidativnog oštećenja stanica.
Dodajte svojoj prehrani namirnice bogate kolagenom
Protein kolagen se može naći u juhi od kostiju, ribe poput tune ili lososa, mliječnim proizvodima i orašastim plodovima. Namirnice bogate vitaminom C (paradajza, jagode, narandže, paprike) također pomažu u proizvodnji kolagena.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Smanjite konzumaciju masti i šećera
Prerađena hrana, pogotovo ona koja je puna masti i šećera, smanjuje proizvodnju kolagena Naime, ona utječe na proizvodnju kolagena i elastina zbog svojih proteina niske kvalitete.
Hidratizacija je važna
Naše stanice trebaju vodu za regeneraciju i uklanjanje toksina, a kako biste tijelo držali hidratiziranim, potrebno je unijeti preporučenu dnevnu količinu vode.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Izbjegavajte duhan i alkohol
Očigledno, ali vrijedi zapamtiti koliko negativno utječu na kožu, uzrokujući propadanje kolagenih vlakana i utječući na zadržavanje tekućine te oksigenaciju i prehranu stanica.