Blistavi ten: Maska za lice od kurkume i meda osvježit će izgled kože

by | 26 Januara, 2023

Zbog toga što djeluju protivupalno, maska od ova dva sastojka se pokazala odličnom u tretiranju akni i bubuljica

Kurkuma je sastojak koji je mnogima omiljen zbog svojih ljekovitih svojstava. Dobro poznate narandžaste boje, kurkuma ima specifičan miris, a nezaobilazna je u indijskoj kuhinji.

U sebi sadrži niz korisnih proteina i minerala, kao i vitamine C, E i K. Zbog svojih antioksidativnih dejstava, kurmuma se koristi za tretiranje mnogih zdravstvenih tegoba kao što su loše varenje, čir, rana, ali i kao začin koji pomaže pri jačanju imuniteta. Danas se osim u kulinarstvu koristi u kozmetičkoj industriji, zato što njeni sastojci usporavaju starenje.

Maska od kurkume, meda i vode

Sastojci

  • 1 kašika kurkume
  • 1 kašika meda
  • vode po potrebi

Sve sastojke dobro izmješajte i jednomjerno nanesite na lice. Ostavite da djeluje do 15 minuta i isperite hladnom vodom, a ostatke očistite tuferom. Ovu masku nanosite jednom sedmično.

Tri zlatna savjeta Francuskinja za njegu lica

Prednosti maske sa kurkumom i medom

Zbog svojih prirodnih sastojaka ova maska jača elastičnost i popravlja teksturu kože. Zbog toga što djeluju protivupalno, maska od ova dva sastojka se pokazala odličnom u tretiranju akni i bubuljica. Kako je ova maska hranjiva, u isto vrijeme njeguje kožu i utiče na pojavu bora i prvih znakova starenja.

 

ljepotaizdravlje.ba

Svetlana Monyakova / iStock / Getty Images Plus