Da li zaista morate prestati koristiti retinol tokom ljeta?

by | 28 Juna, 2023

Retinoidi i sunce nikako ne idu zajedno – to svi znamo! Ali, da li to znači da moramo potpuno da zaboravimo na retinol tokom ljeta?

Retinoidi su cijenjeni sastojak za njegu kože, međutim, oko njih postoji mnogo dezinformacija. Na primjer, možda ste čuli da se retinol ne smije koristiti tokom ljeta jer – iritacija je najmanje zlo koje može da vas pogodi. Iako je ovo rasprostranjen mit, to je jednostavno to – mit. Istina je da se retinol može koristiti i tokom ljeta, ali je trik je u tome da se pravilno koristi kako ne bi došlo do neželjenih nuspojava.

Šta su retinoidi i sam retinol?

Retinoidi su derivati vitamina A koji se pretvaraju u retinoičnu kiselinu da bi se koristili u proizvodima za njegu kože. Često ćete vidjeti da se retinoidi i retinol koriste naizmjenično. To je zato što je retinoid krovni izraz koji označava retinoide koji su jaka supstanca i idu na recept i retinol koji se koristi bez recepta.

Retinoidi poboljšavaju teksturu kože promovišući obnavljanje ćelija i minimizirajući bore stimulišući proizvodnju kolagena. Najjači među njima, poput tretinoina izdaju se samo na recept. Retinol je manje jak oblik retinoida i nalazi se u široko rasprostranjenoj kozmetici koja se kupuje bez recepta.

Kako koristiti retinol tokom ljeta?

Dobra vijest: retinol se definitivno može koristiti tokom ljeta i to svakodnevno. Učestalost primjene retinola ili retinoida tokom ljeta ne mora nužno da se mijenja osim ako postoji značajna osjetljivost na retinoide koji se koriste.

Međutim, imajte na umu da kada koristite retinol, morate da dozirate lagano, postepeno i da pratite promjene na koži. Počnite sa nanošenjem kreme jednom u dvije-tri noći i to obavezno nakon što prođe 30 minuta od umivanja. Nakon što se upije, nanesite hidratantnu kremu.

Kako najbolje očistiti pore na licu i uživati u besprijekornom tenu

Kada hoćete da koristite retinol tokom ljeta, morate da pazite i na druge sastojke u svojoj kozmetici i da dobro poznajete svoj tip kože i svoje probleme. Sastojci kao što su AHA, hidrokinon i kojična kiselina  nisu baš preporučljivi za kombinovanje sa retinolom tokom ljeta jer koža lako postane crvena, iritirana.

Isto važi i za tamnije tonove kože koji mogu biti skloniji hiperpigmentaciji. A ako osjetite suhoću, ljuštenje kože smanjite učestalost korišćenja retinola.

Obavezno nosite kremu sa SPF

Retinol čini kožu osjetljivom na sunce, pa ujutro uvijek nanosite kremu sa zaštitnim faktorom. Ili biste čak mogli da nanesete kremu za sunčanje sa retinolom kao sastojkom (da, to postoji). Na licu bi trebalo da koristite najmanje SPF 30, a najbolje bi bilo da to bude čista pedesetica. Pritom, važno je da zapamtite da jedno nanošenje ujutru nije dovoljno – morate mazati kremu za sunčanje svakih nekoliko sati.

Kada koristite retinol tokom ljeta, obavezno ga nanosite isključivo kao dio noćne rutine ljepote. Dnevna rutina njege kože trebalo bi da uključi kremu za sunčanje svako jutro, čak i kada ne planirate da budete na otvorenom, kako biste izbjegli rizik od čak i neplaniranog prekomjernog izlaganja suncu.

Kako liječiti iritaciju izazvanu retinolom?

Ako osjetite bilo kakvu iritaciju kao što je crvenilo ili ljuštenje, odmah prestanite da koristite retinoide. Napravite pauzu od retinola na najmanje sedmicu dana. Ako koža nastavi da se ljušti, javite se doktoru, jer je neophodno da se uključe steroidi niske koncentracije.

 

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty