Kada vidite kako se njegovala Marija Antoaneta, njena izjava o kolačima će vam biti jasna

by | 12 Maja, 2016

Marija Antoaneta, supruga Luja XVI, zapisana je u istoriji kao jedna od najmoćnijih žena na svijetu, ali i kao najrazmaženija i najomraženija francuska kraljica.

marija1
Lijepa plemkinja je bila trendseterka svog vremena, ona je uvodila nove trendove i postavljala nova pravila kako bi pokazala svoju moć. Poznata po svojoj ljepoti, sujetna kraljica je koristila brojne bizarne tretmane i negovala se samo najboljim i najskupljim proizvodima.

Mnogi su bili tako efikasni da ih žene i dan danas koriste.

1. ČIŠĆENJE LICA POMOĆU GOLUBOVA
Kraljica Francuske je koristila sredstvo za čišćenje lica za čiju proizvodnju su se koristili mrtvi golubovi. “Vodica od golubova”, kako su je zvali, podrazumevala je korišćenje soka lubenice, krastavaca, ljiljana, limuna i drugih sastojaka, kao i vode u kojoj se kuvalo osam golubova. Navodno je ta bizarna mešavina činila čuda za ten.

2. BIJELA KOŽA KAO NEIZOSTAVAN DETALJ
Svijetla koža je u to vreme ukazivala na bogatstvo, pokazujući da žena ne mora da radi napolju na suncu. Zbog toga je Marija Antoaneta redovno koristila izbeljivač kože “Eau d’Ange” koji je stavljala na lice i vrat. On je uklanjao i sve fleke sa kože, koje su mogle da ukazuju na bolest.

marija
3. RUKAVICE SA MIRISOM RUŽA
Za nježne i njegovane ruke, kraljica je svako veče stavljala rukavice koje su bile napunjene voskom, ružinom vodicom i bademovim uljem.

4. ŠAFRAN I SANDALOVINA ZA KOSU
Marija Antoaneta je imala karakterističnu boju kose, plavu sa crvenkastim odsjajem. Kako bi postigla taj izgled, redovno je koristila masku za kosu od šafrana, sandalovine i rabarbare koju je nosila preko noći.

5. DOMAĆA MASKA ZA LICE
Možda ne toliko bizarna, ali ipak neobična je i maska za lice koju su sluškinje redovno pravile za kraljicu. Ona se sastojala od mješavine konjaka, jednog jajeta, mlijeka u prahu i limunovog soka. Naravno, i ova mešavina je izbjeljivala lice, pa možda nije najpametnije da je isprobavate.

6. OTROVNI RUŽ I RUMENILO
Crvene usne i obrazi su bili neizostavni akcenat, kao kontrast blijedom tenu lijepe vladarke. Skupoceni karmin koji je koristila bio je pun kiselina i aluminijuma, dok su siromašnije žene koristile cinober, crvenu boju koja se dobijala od živinih sulfida. Uopšte nisu bile svesne koliko je to otrovno.

Izvor: zena.blic.rs i mentalfloss.com