Kako odabrati pravu nijansu crvenog ruža i postići da traje cijeli dan?

by | 6 Decembra, 2023

Koji ruževi najbolje odgovaraju brinetama, a koji plavušama? Ako ste ikada bili u nedoumici, donosimo vodič kako odabrati pravu nijansu crvenog ruža i postići da traje cijeli dan

Crveni ruž je pravi klasik među kozmetičkim proizvodima još od starih Egipćana koji su ga radili od prašine dragog kamenja, buba i ulja. Pa zašto onda crveni ruž stvara toliko problema? Zašto je tako teško odabrati crveni ruž koji će savršeno izgledati na vama? Činjenica je da je uz ovaj beauty alat, kao i uz njegovu kupovinu, važno slijediti neka pravila.

Kako odabrati crveni ruž za usne?

Znamo da su pravila stvorena kako bismo ih prekršili, a eksperimenti s kozmetikom jedan su od razloga zašto toliko volimo šminku. Ipak, postoje neke provjerene preporuke za odabir pravog crvenog ruža za brinete, plavuše i crvenokose djevojke i žene. Pronađite svoju savršenu boju i više se nikad nećete osjećati kao klaun koji nosi pogrešan ruž na usnama.

Za odabir crvenog ruža za usne važno je odrediti ton kože jer nijansa proizvoda se ne odabire prema boji kose nego na temelju tona kože. Postoji samo jedan beauty life hack i to jako jednostavan. Pogledajte vene na zapešću; ako su uglavnom plave i ljubičaste boje, imate hladnu nijansu kože, ako su vene ispod kože zelene boje, imate toplu nijansu, ako su mješavina oboje, imate neutralan ton kože. Djevojke svijetle kože mogu imati jedan od ova tri podtona, tamnopute djevojke najčešće se hvale toplim ili neutralnim podtonom.

Kad odredite ton kože, možete početi s odabirom ruža za usne.

Crvene nijanse podijeljene su u tri skupine: postoje crveni ruževi s plavim podtonom (hladni), s narandžastim (topli) i neutralnim podtonom. U neutralnom se plavi i narandžasti pigmenti miješaju u jednakim količinama, tako da je ova crvena univerzalna boja.

Crveni ruž s hladnim podtonom

Vrlo lagani, blijedi tonovi kože obično imaju hladan ton. Da biste doista upotpunili svoj ton kože, koristite crveni ruž s plavim pigmentom (razmišljajte o malinama u ovom trenutku). Takvi ruževi “poprimaju” ružičaste tonove na vašoj koži i uistinu je ističu, čineći je još svjetlijom.

Za djevojke sa žutim podtonom najbolje je koristiti crveni ruž s hladnim pigmentom samo zimi, kada vam koža nije jako preplanula. Takav ruž vizualno će učiniti kožu svjetlijom, a i zube.

Tamnopute djevojke doista mogu eksperimentirati s pigmentima, jer na neutralan ton kože idu svi ruževi za usne od nijanse crvene jabuke do cigle.

Crveni ruž s toplim tonom

Srednje svijetli tonovi kože, tamni, karamelni i srednje tamni, obično imaju žuti ton. Da bi vaš ten bio topliji, koristite crveni ruž s narančastim pigmentom. Oni će koži pružiti učinak lagane preplanulosti i nadopuniti vašu brončanu kožu te ju istaknuti.

Maslinast ton kože ima žutozeleni ton koji može izgledati zemljano s crvenim ružem previše hladnog tona. Ali svi topli tonovi crvene boje – od mandarine do cigle – izgledat će sjajno na usnama. Ovi će tonovi maslinastu kožu pretvoriti u više brončanu i preplanulu.

Univerzalno crveni ruž za usne

Prava crvena ili klasična crvena je univerzalna nijansa, pa ako imate dvojbe, birajte ove ruževe. Svijetli, maslinasti, zlatno-brončani i tamni tonovi kože sa žutim podtonom izgledaju sjajno s neutralnim crvenim ružem. Daju koži toplinu, a koža izgleda zdravije. Uz to, prava crvena boja nikad neće učiniti vaše zube žutima, što je vrlo, vrlo dobro u svakoj situaciji.

Nijanse karmina savršene za žene u 30-im, 40-im i 50-im godinama

Kako da traje cijeli dan?

S jedne strane se zna dogoditi da dugotrajni ruževi uđu u pore te se stvori neželjen efekt, dok se, s druge strane, može dogoditi da imamo osjećaj da nestane s usana i prije nego što smo ga nanijeli. Zasigurno se svako barem jednom susreo s ovakvim problemom, a kako do njega više ne bi dolazilo, donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih će ruž na usnama trajati uistinu dugo!

Za početak, bitno je napraviti kvalitetan piling usana kako bi se uklonile mrtve stanice kože, a na taj se način ruž neće “zalijepiti” za suhe dijelove usana. Nakon tog potrebno je nanijeti hranjivi balzam za usne koji će pripremiti usne za ruž. Prije nanošenja ruža, uklonite višak balzama s usana kako bi ruž trajao što duže.

Ako želite sasvim precizan izgled, osim ruža potrebno je imati i olovku za usne kojom se isrcta njihov rub. Dobra je ideja lagano napudrati rub usana kako bi boja što duže trajala, a kad iscrtate rub, vrijeme je za popunjavanje usana ružem. Na kraju, sve možete zaokružiti gelom u olovci koji će osigurati da boja na usnama traje što duže.

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.