Kako ponovo oživjeti kožu ako ste izgorjeli na suncu?

by | 9 Augusta, 2023

Krema sa zaštitnim faktorom je jedini skincare proizvod koji bismo uistinu svi trebali koristiti, čak i vjerna predanost SPF-u nas ne čini u potpunosti imunima na štetne sunčeve zrake

Važno je znati i to kako zaliječiti i ponovo oživjeti svoju kožu ako ste izgorjeli na suncu. Opekline od sunca rezultat su prekomjerne izloženosti vaše kože štetnim ultraljubičastim zrakama – posebno opasnim UVB zrakama od sunca. One se mogu činiti privremenima, ali mogu dugotrajno oštetiti kožu značajnim povećanjem rizika od raka kože, bora, pjegica i hiperpigmentacije.

Budući da su opekline od sunca relativno uobičajena stvar, lako je pomisliti da to zapravo i nije tako loše. No, istraživanja pokazuju da čak i jedna jaka opeklina ima značajan utjecaj na rizik od razvoja karcinoma kože. Njih pet može povećati rizik od razvoja melanoma za čak 80 posto.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli OLIVE ROSE TERVENSKI (@olivecooke)

U savršenom svijetu bili bismo toliko prekriveni SPF-om da bismo mogli u potpunosti spriječiti opekline pa čak i preplanulost. No, budući da ljeti ništa ne volimo više od izležavanja na suncu, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći zaliječiti opekline.

#1 Odmah ohladite

Najbolje odmah pod hladan tuš – to će ublažiti bol. Isto tako hladne obloge ili jogurt iz frižidera čine prava čuda. Ako su opekline na koži tolike da su se već mjehurići pojavili, ne bi trebalo nikako stavljati mliječne proizvode na kožu. Bakterije mogu ući na taj način kroz otvorenu ranu i prouzročiti puno veću štetu. Također i kockice leda ili hladne komprese treba izbjegavati, zbog velike temperaturne razlike.

#2 Voda je glavni saveznik

Kada izgorite od sunca potrebno je piti jako puno vode. Na taj način sprečavate pojavu sunčanice ili glavobolje. Uz to dodatna tekućina hladi tijelo iznutra i potpomaže procesu regeneracije kože te potiče cirkulaciju.

#3 Budite u hladu

Nema ništa gore nego s već crvenom i izgorenom kožom ponovo ići na otvoreno sunce. Izbjegavajte koliko god je moguće sunčeve zrake sve dok se vaša koža ne oporavi. Preferirajte zbog toga mjesta u hladu!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli OLIVE ROSE TERVENSKI (@olivecooke)

Crvena područja trebali bi s laganom, širokom odjećom od prirodnih materijala prekriti. Uska odjeća može stvoriti trenje na koži i na taj način biti bolna. Crveno čelo, nos ili obrazi? Onda si uzmite veliki šešir i na taj način zaštitite lice.

Hidratacija, hidratacija, hidratacija!

Posebni After-Sun proizvodi daju koži dodatnu količinu hidratacije, smiruju i umanjuju svrbež, bolove i nelagodu. Među najučinkovitijim sastojcima u tim proizvodima ubrajaju se Aloe Vera i pantenol. Savjet: Držite After-Sun kremu u frižideru.

Evo kako možete učinkovito umiriti crvenilo na koži

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram