Amina Gluhić Smriko podijelila nam je savjete za zdravu prehranu i otkrila kako se vratiti treningu nakon godišnjeg odmora

by | 10 Augusta, 2023

Amina Gluhić Smriko u svijetu sporta i fitnessa je od malih nogu. Aktivno je igrala rukomet, bila reprezentativka Bosne i Hercegovine u ragbiju te nogometna sutkinja Premijer lige BiH za žene od 2014. Od 2016. radi kao trenerica

Trenirati kada nam nedostaje motivacije i imati zdrave prehrambene navike uprkos modernom i ubrzanom stilu života samo su neki od izazova s kojima se redovno susrećemo. Kako bismo lakše pronašli odgovore na određene fitness nedoumice razgovarali smo s trenericom Aminom, na društvenim mrežama poznatija kao @revolutionbyamina. Amina će 19. augusta u Cazinu održati live trening, edukacioni sadržaj kojem će prisustvovati trener, nutricionista, psiholog i fizioterapeut.

Amina ima višegodišnje iskustvo u svijetu fitnessa, a u našem razgovoru otkrila je kako je počeo njen put, savjete za zdravu prehranu te kako se vratiti treningu nakon godišnjeg odmora.

Imate zavidnu karijeru u svijetu fitnessa. Kako je započeo vaš put?

Nakon srednje škole, odlučila sam da upišem mašinski fakultet jer sam bila sigurno da je to moj put kojim ću da idem. U međuvremenu, počela sam da se bavim sportom aktivnije, da sudim žensku nogometnu premijer ligu BiH, da aktivno radim u fitness centru gdje sam vodila treninge. U tom trenutku, nisam u potpunosti znala šta radim. Žargonski rečeno ‘’bačena sam u vatru “ ali sam se trudila, radila, učila. Prepoznala sam sebe u tome i odlučila da će to biti moj poziv. Danas se nisam pokajala. Bila sam na mnogo edukacija, konstantano ulažem u sebe, ali najvrijednija edukacija je ona koju sam sama naučila – da pratim svoje tijelo, da pratim progres I rezultate svojih žena. Budući da je moj muž fizioterapeut, uz njega se mnogo zanimam za ovu oblast, te zajedno radimo i učimo.

Kako izgledan jedan dan fitness trenerice?

Ako bih bila u potpunosti iskrena, rekla bih haotično. Ranije je bilo mnogo lakše. Danas uz dva mala zahtjevna dječaka moj radni dan počinje rano ujutro i završava se prilično kasno u noći. Kreće sa naravnom doručkom, planiranjem obaveza za taj dan, live treningom putem moje platforme Revolution by Amina, sastanci sa timom, rad i komunikaciju sa ženama koje su dijelom mojih programa, te uklapanje mog treninga između svih nabrojanih obaveza. Moram istaći da imam sjajan i uigran tim. Muža koji radi sa mnom i zajedno stvaramo sve što smo zamislili. Veliku pomoć porodice, tako da i kada sam na izmaku snaga uvijek postoji neko ko će priteći u pomoć.

Šta pokreće žene?

Revolution by Amina je ideja i platforma koja je nastala iz želje da pokrenem sve žene koje imaju neku vrstu straha od treninga ili stida od odlaska u teretanu ili jednostavno nemaju dovoljno vremena. Online trening je uvijek dobra ideja. Za vrijeme pandemije nam se pokazalo da jako dobro možemo funckinorati u online svijetu i pored tog vremena koje provodimo na društvenim mrežama, korisno iskoristiti vrijeme i uraditi nešto za sebe. Moj fokus je na svim  ženama, a nekako uvijek ističem samohrane majke koje pored svih poteškoća kroz koje prolaze zaborave na sebe. Moj tim i ja to ne dozvoljavamo. U cijelom procesu online treninga pored mene kao fitness trenerice, uključen je I tim nutricionista, fizioterapeut te psihologinja koja je tu da bodri imotivira naše kako ja kažem – gospođetine. Uvijek stavljamo fokus na mentalno zdravlje jer je jednako važno koliko i fizičko. Šta žene pokreće? Neke želja za boljim izgledom, neke želja za boljim zdravljem, a neke krenu iz radoznalosti i ostanu s nama godinama. Moj cilj pored fizičkog izgleda jeste da svaka žena koja je dijelom Revolution by Amina tima se osjeća dobro u svom tijelu. Da je zdrava, da promjeni pogled na hranu i stavi fokus na sebe i svoje zdravlje. Upravo zbog toga moj tim čine stručnjaci koji imaju istu viziju kao i ja – u zdravom tijelu zdrav duh.

Tokom svoje karijere susreli ste se s velikim brojem klijenata. Koji su neki najčešći izazovi s kojima se susreću kako početnici tako i oni napredni?

Najveći izazov za većinu klijentica (radim samo sa ženama) je odvažiti se i početi. Nakon toga, istrajati. Ono što moj tim i ja radimo je stalna komunikacija sa našim članicama, motivacija i vjetar u leđa za svaki odrađeni trening. Za napredne rekla bih da nema previše izazova kada je u pitanju samo odrađivanje treninga, ali su svkako izazov nove i naprednije vježbe te sami obroci koji zahtjevaju da budu prema preporuci naših nutricionista.

Uz trening, prehrana ima veliku ulogu kako bismo bili u formi i održali zdrav izgled. S obzirom da mnogi imaju ubrzan način života, koji je najlakši način da ubacimo zdrave obroke u svoju prehranu?

Najlakši način jeste da unaprijed planiramo i kupujemo hranu za naše obroke. Važno je da obroke prilagođavamo za cijeli porodicu jer je cilj da se svi ukućani zdravo hrane. Fokus je naravno i na užinama koje nam neće dozvoliti da pregladnimo i pojedemo prvo što vidimo a to obično bude neka nezdrava grickalica i/ili čokoladica. Užine je jednostavno spremiti i imati sa sobom gdje god da se nalazimo.

Kada je riječ o trudnicama i novopečenim majkama, što biste savjetovali – kada je najbolje uzeti pauzu te kada je idealno vrijeme vratiti se treninzima poslije poroda?

Trudnice ukoliko imaju urednu trudnoću i imaju dozvolu ljekara mogu da treniraju tokom svoje cijele trudnoće uz upute od trenera kroz tromjesečja i mogućnosti izvođenja vježbi. Sam povratak nakon poroda, uz dozvolu ginekologa ukoliko je prirodan porod obično bude nakon šest sedmica. Nakon carskog reza doktori dozvoljavaju u periodu od 4 do 6 mjeseci. Treninzi za trudnice i porodilje nisu visokog intenziteta. Veoma je važno nakon poroda uspostaviti aktivaciju mišića stomaka i vratiti core u funkciju.

Tokom ljeta i godišnjih odmora odlasci u teretanu su nekako rjeđi. Koje vježbe biste preporučili na moru?

Sve ono što radimo na treningu budući da je prilagođeno kućnim uslovima bez korištenja previše opreme, može da se uradi bilo gdje da se nalazite. Uvijek dvije flaše mogu biti improvizovana dva tega itd. Tako da, nema izgovora za trening gdje god da se nalazite. Na mom Instagram profilu postoji nekoliko videa i savjeta kako trenirati u prirodi. Također, trčanje i plivanje je uvijek dobar trening.

Kako se vratiti u teretanu nakon godišnjeg odmora?

Ja važim za osobu koja je jako stroga, uporna i istrajna. Moj tim jako često mi kaže da moram usporiti i ne raditi na deset projekata istovremeno, tako da. Za mene to ne postoji. Svoje žene učim da nastave tamo gdje su stale – bez izgovora.

 

ljepotaizdravlje.ba

ENIDA KAJEVIĆ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.