Kako pripremiti kožu za šminkanje i koji su ključni ljetni trendovi otkriva make-up artistica Amina Pugonja

by | 9 Juna, 2024

Nova sezona donosi i nove trendove, a ljetna sezona ušuljala i u svijet make upa. O najpopularnijim make up lookovima razgovarali smo s bh. make up artisticom Aminom Pugonjom

Visočanka Amina Pugonja je profesionalni make up artist i edukator, medicinski predstavnik, web dizajner i studentica četvrte godine na zdravstvenim studijama. Kako nam je otkrila u razgovoru, u životu joj se poklopilo da sve radim ono što voli, te joj je svaka struka usko povezana.

Amina je medicinski predstavnik ispred više svjetskih poznatih brendova dermokozmetike, pa svoje klijentice voli da savjetuje uz šminkanje šta tačno da uvedu u svoju rutinu, kako bi što svježije izgledale.

Koje trendove nam donosi ljeto? Šta je to što se posebno ističe?

Što šarenije, to bolje! Na modnim pistama za proljeće/ljeto 2024. primijećene su šarene boje, od raskošnog jorgovana kod Tom Forda i crvene trešnje kod Burberry za koju dizajneri predviđaju da će dominirati. Bijela boja, koja je uvijek pun pogodak, midi suknje i gola ramena kao što ste prvi i rekli: Bardot stil se vratio! Bluze spuštenih ramena uskoro će biti posvuda, osobito u kombinaciji s midi suknjama, hlačama širokih nogavica i bermudama.

A moja omiljena kombinacija – ramena i bijelo.

Koji je vaš omiljeni ljetni make up look?

Moj omiljeni make-up look za proljeće je clean makeup sa malo sjena zemljanih tonova, šljokica i puno rumenila, kao na slici ispod.

Koje boje preporučujete za usne, a koje za sjenu za oči?

Ja sam nude tip i što se tiče usna i očiju. Eventualno, kada stavljam sjenke, a želim postići blaži make up, umjesto sjenke stavljam rumenilo kako bi mi se sve to lijepo stopilo.

Koje nijanse rumenila nosimo za dnevni, a koje za večernji make up?

Što se tiče rumenila, pa moj omiljeni bi bio za večernji makeup Jane Clearly pink, a za dnevni look bi bio Jane Iredale Cotton Candy sa blagim šljokicama, gdje u tom look-u ne idem uopšte s highlighterom.

Koje proizvode preferirate koristiti za no make up make up?

Za no make up makeup look uvijek biram sedam proizvoda. Obavezan Vitamin C, za sjajnu kožu (ja koristim Novexpert). Nakon pripreme radim obrve, počešljam ih ka gore sa Schwarzkopf gelom, zatim nedostatke prekrijem sa Tarte korektorom u nijansi light medium, potom nanosim Handi kistom puder u kamenu (Jane purepressed Warm Sienna), MAC bronzer u nijansi NC45 , rumenilo Jane clearly pink i za usne najdražu kombinaciju već duže vrijeme – čuvena Rimmel Capuccino olovka i Inglot sjaj za usne u nijansi 54.

Guste i prirodne obrve su na vrhu ljestvice. Koje proizvode/tehniku preporučujete za njihovo naglašavanje?

Raščupane obrve su apsolutni hit i nadam se da neće izaći iz mode jer mi se toliko dopadaju. Postoje dva načina za postizanje takvih obrva – brow lift i čuveni Schwarzkopf gel. Staviti minimalno gela na češljić za trepavice i povlačiti ih ka gore, kako pređemo češljićem tako pređemo odmah i prstom te ih lijepimo za kožu dok ne dobijemo oblik kakav želimo. Ovom metodom vam obrve neće micati, a potrebne su samo tri minute.

Screenshot

ljepotaizdravlje.ba

Instagram