Kako se slažu retinol i vitamin C i smijemo li ih koristiti zajedno?

by | 6 Februara, 2023

Dermatolozi su dali odgovor na pitanje da li se retinol i vitamin C mogu koristiti zajedno

Vitamin C i retinol popularni su proizvodi za njegu kože, posebno kod onih koji žele da smanje tamne mrlje i vidljivost bora. Osim pozitivnih učinaka, mnogi i dalje imaju važno pitanje: mogu li se retinol i vitamin C koristiti zajedno?

Magazin Byrdie je odgovor potražio kod vodećih dermatologa koji kažu kako ne postoji problem oko korištenja i retinola i vitamina C u rutini njege kože. Neki je dermatolozi nazivaju i “moćnom kombinacijom”, pogotovo kad je u pitanju anti-age. Međutim, ono na što biste trebali pripaziti je kada koristite vitamin C, a kada retinol. Kako biste izbjegli potencijalni rizik od iritacije, dermatolozi ne preporučuju da ih koristite u istoj rutini, umjesto toga, vitamin C se preporučuje ujutro, a retinol navečer.

Neki dermatolozi kažu i kako bi proizvode u rutinu trebalo uvoditi jedan po jedan, odnosno dok se koža ne navikne i dok vidite da neće izazvati iritaciju. Korištenje retinola i vitamina C može rezultirati glatkom i svjetlijom kožom. Vitamin C podupire proizvodnju kolagena, a retinol obnavlja ćelije kože i stimulira kolagen. Oba sastojka smanjuju pigmentaciju.

Ako dva moćna sastojka odlučite koristiti u rutini njege kože, iritacija je najčešća nuspojava s kojom se možete susresti, posebno ako ne razdvojite u dvije rutine, što je preporuka dermatologa, nego ih nanosite u slojevima. Dermatolozi su istakli kako proizvodi s vitaminom C mogu jako varirati u kvalitetu pa je bitno dobro proučiti i istražiti proizvod, a ne kupiti prvi na koji naiđete prilikom “skrolanja” na društvenim mrežama. Oni navode kako je riječ o proizvodu u koji vrijedi uložiti, a osjetljivoj koži savjetuju vitamin C s nižim postotkom, na primjer 5-10%.

Koje make up proizvode bi trebali izbjegavati nakon 50. godine?

Zaključak?

Retinol i vitamin C možete koristiti u rutini njege kože, ali bolje ih je “razdvojiti”, odnosno ne koristiti ih u isto vrijeme, ako želite da izbjegnete iritaciju kože. Razmislite o nanošenju retinola navečer i vitamina C ujutro. Oba sastojka mogu pomoći u “pomlađivanju” kože tako da joj poboljšaju teksturu i tonus kože, smanjuju sitne bore, posvjetljuju tamne mrlje i koži pruže sjaj.

 

ljepotaizdravlje.ba

PeopleImages I iStock / Getty Images Plus