Koje make up proizvode bi trebali izbjegavati nakon 50. godine?

by | 4 Novembra, 2023

Skoro svaka žena ima barem jedan omiljeni proizvod kada je riječ o make upu, ali kao što se rutina njege mijenja s godinama, isto pravilo bi trebalo važiti i kada je riječ o proizvodima za šminkanje

Razlog je veoma jednostavan – nekada ćete istim načinom šminkanja ili odabirom proizvoda učiniti više štete nego koristi, te zapravo čak sebe i vizualno postarati. Zato su stručnjaci podijelili na šta bi posebno trebalo da obratite pažnju kada pređete 50. godinu kao i koje proizvode bi trebalo da izbjegavate…

Puderi u prahu i kamenu

Ukoliko izdašno nanosite podlogu u kamenu ili prahu, a prešli ste 50, ovako nešto trebalo bi da što prije prestanete raditi. Razlog je što taj tip formula naglašava svaku poru ili boru i čini da izgledate starije, te je savjet da se držite kremastih proizvoda.

Korektor na podočnjacima

Šminkeri su saglasni da žene koje su starije od 50 godina nikada ne bi trebalo da koriste korektor jer je koža oko očiju delikatna i postaje tanja kako godine prolaze.

Također, upravo ovaj dio oka se bora među prvima i bilo kakva prevelika upotreba proizvoda naglasiće upravo ono što ne želite, pojačavajući teksturu. Zbog toga, stručnjaci kažu da, čak i ako morate da koristite ovaj proizvod, nanesite u veoma tankom sloju i to samo tamo gdje je to neophodno, kao i da klasičan svjetliji korektor zamijenite onim za korekciju boje.

Rumenila sa šljokicama

Veliki broj rumenila sadrže previše svjetlucavih čestica. Iako im je namjena da istaknu obraze, ovakav tip proizvoda lako može dovesti do toga da dobijete previše okruglo lice bez definicije. Rumenilo koristite na najvišoj tački obraza, a na starijoj koži mat varijante će izgledati daleko bolje.

Pretjerana upotreba sjajeva za usne

Iako mnogi misle da će sjaj za usne učiniti da djeluju mlađe, ovo zapravo tako ne funkcioniše. Stručnjaci savetuju upotrebu minimalne količine, i to formula koje nisu previše sjajne, a najbolje je da eksperimentišete kod kuće ispred ogledala kako bi pronašli ono što vam najviše odgovara.

Crni eyeliner

Čak i ako imate veoma krupne oči, crna olovka za oči može izgledati grubo na kapku. Do ovakvog efekta dolazi jer se koža tanji s godinama, te šminkeri savjetujete da umjesto toga koristite olovke ili eyelinere u smeđoj boji, ili pak da smeđu sjenu nanesete poput eyelinera četkicom.

Hemijski piling – skincare tretman koji je poželjno napraviti tokom jeseni

ljepotaizdravlje.ba

Ridofranz / iStock / Getty Images Plus