Koliko često morate mijenjati posteljinu i jastučnice ako imate problematičnu kožu?

by | 19 Maja, 2024

Materijali koji dolaze u dodir s licem i tijelom mogu biti jedan od faktora koji pridonose problemima poput akni i iritacija kože

Stoga je važno ne samo imati dobru rutinu njege kože, već i obratiti pažnju na higijenu predmeta koji dolaze u kontakt s našom kožom svakodnevno.

Stručnjaci preporučuju pranje posteljine, ručnika, pidžama, grudnjaka i drugih predmeta koji se često koriste najmanje jednom u dvije sedmice. Međutim, ako imate problema s kožom, posebno s aknama ili iritacijama, stručnjaci savjetuju češće pranje kako biste smanjili rizik od problema.

Što se tiče jastučnica, one mogu skupljati bakterije, ulja i ostatke proizvoda za njegu kože i kose tokom noći, što može pridonijeti problemima s kožom. Preporučuje se zamjena jastučnice svakodnevno ili barem okretanje na drugu stranu i zamjena svaki drugi dan. Također je važno izbjegavati korištenje omekšivača prilikom pranja, pogotovo ako je koža osjetljiva na alergije, jer mirisi mogu izazvati iritaciju. Također se preporučuje upotreba jastučnica od prirodnih vlakana poput pamuka ili svile, koji omogućuju koži da diše.

Održavanje higijene ovih predmeta može pomoći u smanjenju problema s kožom i održavanju zdrave kože.

Kada je u pitanju posteljina, stručnjaci preporučuju da odaberete posteljinu od prozračnih materijala koji neće skupljati bakterije, grinje, mrtve stanice kože, ulje i ostale nečistoće.

Kada je riječ o čistoći posteljine, nije potrebno prati je tako često kao jastučnice. Jednom sedmično pranje posteljine trebalo bi biti dovoljno prema njihovom mišljenju. Ovaj raspored održavanja čistoće pomaže u sprječavanju nakupljanja nečistoća i održavanju higijene okruženja u kojem spavate.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus