7 sportova za žene iznad 50 godina

by | 19 Maja, 2024

Aktivan način života ključan je za zdravo starenje žena. Redovno vježbanje može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, očuvati mišićnu i koštanu masu te spriječiti padove tokom menopauze

Postoje mnoge prednosti vježbanja za žene iznad 50 godina, ističu stručnjaci. Te prednosti uključuju povećanje kalorijskog sagorijevanja za održavanje težine, smanjenje rizika od bolesti srca, sprječavanje gubitka mišićne mase, jačanje mišića i kostiju, poticanje sna, kognitivnih funkcija i raspoloženja, poboljšanje nezavisnosti, socijalno povezivanje te produženje životnog vijeka.

Kada je riječ o odabiru sportova za žene nakon 50, važno je odabrati one koji su prikladni za njihovu dob i koji promiču zdravlje i dobrobit.

Hodanje

Hodanje je jednostavan i prirodan oblik vježbanja koji možete raditi bilo gdje i u bilo koje vrijeme. Pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, regulisanju krvnog pritiska te održavanju težine i raspoloženja.

Joga

Joga kombinuje fizičke položaje, disanje i meditaciju te može poboljšati fleksibilnost, snagu, ravnotežu te smanjiti stres i anksioznost.

Plivanje

Plivanje je blaga aktivnost koja smanjuje stres na zglobovima i mišićima, jača srce i pluća te poboljšava opće zdravlje.

Biciklizam

Vožnja bicikla je odličan način za kardiovaskularno vježbanje bez prekomjernog stresa na zglobove te poboljšava kondiciju, snagu mišića i mentalno zdravlje.

Tenis

Tenis je dinamičan sport koji može poboljšati kondiciju, koordinaciju, agilnost te socijalizaciju s drugima.

Pilates

Pilates je sistem vježbi koji se fokusira na jačanje mišića trupa, stabilizaciju karlice i poboljšanje fleksibilnosti.

Tai chi

Tai chi je drevna kineska praksa koja kombinuje spor i namjerni pokret s dubokim disanjem i meditacijom te može poboljšati ravnotežu, fleksibilnost, koordinaciju te smanjiti rizik od padova.

Istraživanje provedeno na jednom američkom univerzitetu je otkrilo da su starije osobe koje su sudjelovale u programu pod nazivom Enhance Fitness barem jednom sedmično imale znatno manje hospitalizacija i niže troškove zdravstvene njege od onih koje nisu sudjelovale.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus