Hair inovacije

by | 11 Februara, 2011

Brazilski keratin tretman
Nanotehnologija Proces keratin tretmana (Brazilskog feniranja) firme Fios&Formas zasniva se nananotehnologiji, a suština je u tome da se keratin (sastavni dio ljudske dlake) ugradi u dlaku (do njenog molekula).U zavisnosti od toga šta želite da postignete, kosa može postati ravnija do 70 posto, ili se mogu dobiti ljepše definisane lokne i talasi. Tretman se radi pomoću seta proizvoda,koji čine: 1. šampon 2. krema za rekonstrukciju dlake 3. keratin, zajedno sa 11 aminokiselina i proteinom, 4. preparat za hidrataciju,5. kondicioner.
Efekti Tretman traje od sat i po do tri sata, u zavisnosti od dužine i gustine kose. Poslije ovog tretmana, naredna tri mjeseca kosa je svilenkasta, sjajna, hidrirana… Mnogo se lakše oblikuje, pa se samim tim manje ispravlja pomoću pegle za kosu ili fenira. Žene koje su uradile tretman brazilskog feniranja skratile su proces sušenja, feniranja i stilizovanja kose za 50-60 posto.
Senija Sena Džomba, Frizerski salonDebi Lux, Sarajevo, 033 660 – 227
 

Hair inovacije

Detoksikacija kože glave i koseglinom
UČESTALOST TRETMANA Detoksikacija kože glave i kose posebno je potrebna osobama koje žive u gradu, često posjećuju bazen ili su pušači.Ukoliko vlas nije mnogo oštećena, glina može da se koristi jednom mjesečno.Ako je u pitanju kosa koja je nestručno hemijski tretirana, pa su oštećenja znatnija, glinu treba stavljati jednom sedmično. Tretman se radi četiri dana prije ili dvije sedmice poslije farbanja.
REKONSTRUKCIJA VLASI Aktivna supstanca je sama glina, koja sadrži pšenične proteine manje molekularne veličine. Oni prodiru u vlas i na taj način je rekonstruišu. Ukoliko kosa nije potpuno čista, prije nego što se nanese glina, mora da se opere blagim šamponom (preporučuje se Solušampon iz Davines kolekcije). Potom se stavlja glina koja djeluje dvadeset minuta. Sljedeći korak je pranje kose detox šamponom, koji sadrži minerale.Na kraju, nanosi se detox regenerator. Rezultat je sjajna, znatno mekša kosa,koja se lako raščešljava.
Eldin Nuhić, frizerski salon En Studio, 061 360 008

Kerastase rituali protiv opadanja kose, peruti ili masne kose
NJEGA SUHE KOSE Ako se svakog dana suočavamo sa stresom, umorom, zagađenim vazduhom, a bojimo kosu, izvlačimo pramenove ili je često feniramo, mala je vjerovatnoća da će naše vlasi biti zdrave, sjajne i pune života.Da bi im ipak to omogućio, Kerestase je razvio rituale za njegu, koji obnavljaju, jačaju, hrane i oblikuju vlasi od korijena do vrhova, od jezgra do površine. U ponudi su: hranjivi ritual (za suhu i osjetljivu kosu), relax ritual (za suhu i neukrotivu kosu), Curl boost ritual (za suhu i kovrdžavu kosu).
KORAK PO KORAK Na početku tretmana kosa se pere Kerastase šamponom da bi se koža glave, vlasište i kosa što bolje pripremili za regeneraciju. Sljedeći korak je nanošenje preparata, koji se nalaze u ampulama Ritual, zajedno sa maskama. Na kraju, kosa se blago ispere i isfenira. To se ne čini samo u slučajevima opadanja kose. Tada se tretman završava ampulom, poslije koje ne slijedi ispiranje. RitualSysteme, namijenjen obojenoj kosi, tka sitnu mrežu oko svake vlasi, kako bi se obnovila njena glatka površina, koja će reflektovati svjetlost kao ogledalo.
Zakira Sali, Frizerski salon Deni, 033 660 006

Tekst: Hata Tupo Foto: PR