Evo koji su benefiti večernjeg tuširanja

Večernje tuširanje opušta tijelo i um, a ako se istuširate u pravo vrijeme može potaknuti i bolji san...

by | 23 Augusta, 2021

Dermatolozi preporučuju da treba provesti između 5 i 10 minuta dnevno pod tušem. Postoje brojni načini na koje večernje tuširanje može koristiti vašem zdravlju i izgledu, a u nastavku su navedeni neki od njih:

Može pomoći da brže zaspite

Tuširanje 90 minuta prije spavanja u toploj vodi može pomoći da zaspite 10-ak minuta brže nego inače. To se događa jer topla voda snižava temperaturu tijela, što šalje signal tijelu da je vrijeme za spavanje.

Može ublažiti sezonske alergije

Ako patite od sezonskih alergija, večernje tuširanje može pomoći u ublažavanju simptoma. Boravak vani znači da alergeni, poput polen i prašine, mogu doći na vašu kožu i odjeću, a ako se ne istuširate prije spavanja, mogli bi završiti i na posteljini. Ako imate naviku ujutro otići pod tuš, razmislite o promjeni rutine i ubacite večernje tuširanje kako biste izbjegli neugodne simptome alergije.

Kosa će biti zdravija

Ako navečer perete kosu, imat ćete više vremena da se ona prirodno osuši na zraku. To će, pak, kosu duže zadržati sjajnom i lepršavom jer će zadržati više vlage. Sušenje kose fenom u jutarnjoj žurbi može oštetiti vlasi, pa će one biti slabe i beživotne.

Može spriječiti grčeve u mišićima

Ako nakon dugog dana na poslu osjećate bol i napetost u mišićima, topli tuš vam može olakšati neugodu. Kada topla voda dotakne vaše tijelo, pomaže u ublažavanju napetosti mišića, čija posljedica je i bolji san. Tuširanje u toploj vodi također može spriječiti grčeve u nogama noću, uobičajeno stanje koje pogađa do 60 posto ljudi, piše Bright Side.

24sata.hr

alexsokolov/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.