Kako da krema bude efikasnija?

by | 30 Septembra, 2011
Kako bi proizvod za njegu lica prodro duboko u kožu, najvažnije je uraditi temeljni piling. Prvu kremu koju ćete nanijeti odmah nakon toga, koža će najbolje upiti.
Ako, na primjer, imate problema s aknama, prvo stavite kremu koja ih suzbija, a tek poslije možete staviti kremu za zaštitnim faktorom. Ako upotrebljavate proizvode za dva problema, jedan stavite ujutro na “golu” kožu, a drugi prije spavanja. Tako ćete dobiti stopostotni učinak obje kreme. Najbolje je stavljati kreme od laganije prema masnijima.
 
Izuzetak su one s retinoidima, odnosno za borbu protiv bora. Njih je bolje staviti nakon drugih krema. Dermatolozi preporučuju i da se lice umiva mlakom, a ne hladnom vodom. Tako podižete temperaturu tijela, čime se otvaraju pore, a time će se olakšati upijanje krema. Njihovi sastojci tako se lakše kreću kroz kožu i brže djeluju na ćelije nego dok koža nije topla.
 
Dodatan način da pojačate upijanje hranjivih sastojaka iz krema je da njegu lica završite sa onim koje sadrže veću količinu prirodnog ulja i voska. No to ne vrijedi u slučaju ako koristite proizvode s retinoidima, vitaminom C i različitim kiselinama. Takođe, bolje je da ih potpuno izbjegavate ako ste skloni aknama.
 
Za masnu kožu kreme na bazi vode
Prije nego što krenete u kupovinu krema, morate tačno znati kakav tip kože imate – suhu, masnu, mješovitu, normalnu ili osjetljivu. Ako imate masnu kožu, najbolje je odabrati kremu na bazi vode i lice obavezno čistiti dva puta na dan. Suha koža traži najviše hidratacije jer je najsklonija pojavi bora.
 
Sintetički mirisi štete koži
Kako starimo, tako valja početi sa korištenjem hidratantne kreme sa što intenzivnijim sastojcima. Ali dermatolozi preporučuju da se klonite onih sa sintetičkim mirisima jer su glavni uzročnik alergijskih reakcija. I one s mineralnim uljima mogu prouzrokovati iritaciju kože.