Koje namirnice pomažu u borbi protiv celulita?

by | 11 Aprila, 2011
Rupičasta narandžina kora jedan je od najmrskijih neprijatelja ženine ljepote. Ove neugodne estetske smetnje nisu pošteđene ni holivudske zvijezde, ni sportistkinje, ni manekenke. Budući da je san svake žene glatka i lijepa koža, većina nas prije ljeta kreće u borbu za vitkiju liniju lišenu ružnih naslaga na bedrima.
 
Da je vrijeme za akciju upozorava nas i sve toplije vrijeme i sve oskudnija odjeća. Iako na nastanak celulita djeluje hormon estrogen, sedentarni način života, genetske predispozicije, nedovoljna  fizička aktivnost i hrana su među bitnim faktorima koji će uticati na nastanak ili smanjenje celulita. Ružna rupičasta koža ne samo da je estetski problem i već u kasnijoj fazi razvoja predstavlja i zdravstveni problem, pa čak boli i na sam dodir. Celulit je, naime, hronična upala vezivnog tkiva kože zbog koje dolazi do zastoja cirkulacije, a time i nakupljanja tečnosti i masnoća. 
 
Zdravlje dolazi iznutra, kao i ljepota, prema tome, u borbu s mrskim celulitom krenite tamo gdje je najefikasnije, pravilnom i uravnoteženom prehranom. Puno soli, hrana s visokim udjelom masnoća i ugljikohidrata pogoduje nastanku narandžine kore, a hrana bogata vlaknima čisti organizam i pomaže u borbi za lijepu kožu.
 
Protiv njega treba krenuti ofanzivno i na svim frontovima, a sva su sredstva dopuštena. Mi krećemo s one najvažnije – pravilne i zdrave ishrane. 
 
Važno je znati da celulit nije posljedica debljanja i da ga se nećete riješiti ako smršate.  Potrebno je promijeniti režim ishrane, a to svakako znači da s jelovnika trebate izbaciti jako začinjenu hranu koja utiče na zadržavanje vode u organizmu. 
 
Tako bi ‘anticelulitna prehrana’ trebala sadržavati namirnice koje potiču probavu i iz organizma eliminišu toksine. 
 
Saveznici u borbi protiv celulita su bijelo meso, poput puretine i piletine, riba, jogurt, voće uglavnom sve osim banana i grožđa, povrće, mineralna voda. 
 
Zaboravite pak na suhomesnate proizvode, jako posoljenu hranu, konzervisane namirnice, smrznuta jela. 
 
Korisne su i namirnice koje sadrže dovoljne količine vitamina A, E, C i K jer oni poboljšavaju tonus kože i jačaju zidove vena i kapilara. 
 
Istraživanja su pokazala da veće količine vitamina C povoljno djeluju na proizvodnju kolagena i jačanje vezivnog tkiva, pa u prehranu svakako uvrstite limun, narandžu (koji će štititi krvne sudove i pospješiti izlučivanje otrova iz organizma), ananas, papaju i grejp (jer sadrže enzime koji učinkovito sprečavaju zadržavanje tekućine u organizmu) te trešnje koje imaju diuretički učinak.
 
Ostale namirnice koje pospješuju izlučivanje tekućine su šparoga i paradajz. Osim toga,  paradajz je bogat kalijumom i vitaminom C, a sadrže i tvari koje čuvaju čvrstoću tkiva krvnih sudova. 
 
 
U prehranu uvrstite puno voća
Prokrvljenost organizma poboljšaće namirnice bogate vitaminom E koji nalazimo u paprikama, mlijeku, jajima, puretini, piletini i celeru. Namirnice bogate biotinom kožu će učiniti mekanom i elastičnom. Zato na jelovnik svakako stavite karfiol, cjelovite žitarice, šampinjone. 
 
Za duži osjećaj sitosti probajte zobenu kašu koja je prepuna vlakana ili ječam koji pomaže u bržem razgrađivanju masti. 
 
Hranu pripremajte s malo soli, kuhajte je, a nikako se ne preporučuje pržiti u dubokom ulju. 
 
Saveznik kojeg ne smijete zaboraviti je voda. Velika količina vode, bar dvije litre dnevno, pospješuje izmjenu tvari, zaslužna je za čišćenje organizma i za dobar rad probavnog sistema. 
 
Ali, osim adekvatne ishrane, uspješnom uklanjaju celulita svakako će pridonijeti  fizička aktivnost, pa savjetujemo vožnju biciklom, trčanje, rolanje. 
 
Kako bi poboljšali cirkulaciju prilikom tuširanja, naizmjenice koristite toplu pa hladnu vodu, a da bi podstakli cirkulaciju, napravite piling i obrišite se grubim peškirom. 
 
I ekstra savjet koji svakako vrijedi poslušati. Budite uporni i disciplinovani, jer celulit je nastajao dugo i treba vremena i upornosti da bi ga se riješili.
 
Izvor: tportal