Njegovana i lijepa stopala: Savjeti eksperata za pedikir koje morate znati

by | 19 Jula, 2022
savjeti eksperata za pedikir koje morate znati

Savjeti eksperata za pedikir – pomoći će vam da vaša stopala ovog ljeta izgledaju lijepo i njegovano…

Ljeti su naše ruke i noge svakodnevno izložene pogledima. Dakle, traže posebnu njegu i pažnju. Manikir i pedikir ne podrazumijevaju samo lakiranje noktiju. U nastavku slijedi nekoliko savjeta stručnjaka za njegu stopala – vaše je da ih slijedite. Rezultat će biti lijepe i njegovane noge…

Savjeti eksperata za pedikir

Treba li da izbjegavate lak za nokte, šta vam je od “alata” potrebno i kako da nahranite kožu stopala – teme su kojiam se bavimo u nastavku….

Odmorite nokte od laka

To možete raditi na svake dvije sedmice, ali imajte na umu da između dva lakiranja treba da prođe makar nekoliko sati, ako ne i dana. Nakon uklanjanja laka, potopite stopala u toplu vodu koju ćete oplemeniti solju za kupanje, kada nokti budu potpuno suhi, spremni su za novi sloj laka.

Pročitajte i… Sezona bosih nogu: Pedikir kod kuće u 5 koraka!

Obavezno koristite bazni lak za nokte na ovaj način štitite nokte, ne samo od promjene boje (znate ono kada skinete crveni lak, a nokti ispod ostanu žuti), već i od hemikalija koje se nalaze u lakovima, a koje mogu oštetiti nokatnu ploču.

Izbjegavajte gel-lak ukoliko imate problema sa gljivicama i infekcijama noktiju na nožnim prstima, kao i ukoliko su vaša stopala konstantno u zatvorenoj obući.

Hranljiva ulja za potpunu njegu

Hranljiva ulja pomažu i noktima na nogama – ne mogu da škode! Nakon kupke za stopala, slobodno počastite zanoktice i same nokte uljima koja će im pružiti dodatnu njegu i učiniti ih jakim.

Krema za stopala je obavezna jer i stopala treba da budu hidrirana. No, koristite specijalizovanu kremu za ovaj dio tijela, jer koža u ovoj regiji ima malo drugačije potrebe.

Pročitajte i… Male “uradi sama” pedikir tajne

S vremena na vrijeme počastite stopala nježnim pilingom – vaša koža će biti meka i kao stvorena za omiljenu otvorenu obuću. Kao i u slučaju kože na telu, nemojte previše često raditi piling.

Osnovni “alati” za pravilnu njegu stopala

Koristite turpiju za pete – ali ravnu i mekšu, kako bi ona nježno uklonila zadebljane dijelove i mrtve ćelije kože, bez dodatnog oštećenja.

Skraćivanje noktiju – može se obavljati kada su nokti ili suhi ili mokri, kako god je vama prijatnije i nikako ih nemojte skraćivati “do kraja”. Idealna dužina je tanka bijela linija.

ljepotaizdravlje.ba

Dmitry Belyaev / iStock via Getty Images Plus