Šta je ciklična njega noktiju i kako da je praktikujete

by | 29 Februara, 2024

Do sada ste vjerovatno čuli za brojne benefite ciklične njege kože koja uključuje izmjenu proizvoda umjesto da ih koristite sve svaki dan. No, jeste li znali da njezi noktiju zapravo možete pristupiti na sličan način?

Prema stručnjacima za nokte, ciklična njega noktiju – ili s vremena na vrijeme uzimanje pauze od tretmana—je odličan način da održite svoje nokte zdravima. Pročitajte sve što trebate znati o cikličnoj njezi noktiju uključujući prednosti, kako to primijeniti u praksi i više.

Prema stručnjacima, principe ciklične njege kože možete primijeniti na svoje nokte. Vašim noktima nudi prijeko potreban odmor od akrila, gelova, pudera i drugih proizvoda za njegu noktiju. Postoji nekoliko razloga zašto je ovo dobra ideja. Redovna manikura može učiniti vaše nokte oslabljenima, oštećenima i mrljama. Pauza im može dati priliku da se poprave. A ako redovito idete na manikuru gelom ili akrilom, vjerovatno je pametno i napraviti pauzu od UV lampi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Megan Margot Evans (@meganmargotevans)

Koje su prednosti ciklične njege noktiju?

Kao što smo ukratko spomenuli, odmor noktima od svih proizvoda koje redovito koristite dobar je potez iz nekoliko razloga. Prvi je da vašim noktima daje priliku da se rehidriraju. Također omogućuje popravak matrice nokta, što je područje ispod baze noktiju gdje se formiraju nokti na rukama i nogama. Nokti se mogu oštetiti i prilikom skidanja gela i akrila za manikuru. Još jedna prednost ovakve njege noktiju je da smanjuje vašu izloženost UV svjetlu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Iram Shelton (@iramshelton)

Kako da primjenite cikličnu njegu noktiju?

Preporučuje se da napravite pauzu od manikure – osobito od gelova, akrila ili trajnog laka – otprilike jednom svakih osam ili deset sedmica. Pauze bi trebale trajati otprilike jedna ili dvije sedmice, no možda biste trebali pričekati duže ako su vam nokti tanki ili lomljivi. Također predlaže promjenu između gela i običnog laka. Kad se odmarate od tretmana noktiju, usredotočite se na održavanje vlažnosti kože, noktiju i zanoktica.

Zapamtite bez obzira koliko volite izgled savršene manikure, vaši nokti ponekad trebaju odmor.

Manikura u boji lavande koju nosi Nicole Peltz Beckham idealna je za prve dane proljeća

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.