Znamo kako pravilno koristiti nastavke za fen

by | 20 Septembra, 2022

Pri kupovini fena u pakovanju najčešće se dobivaju specijalni nastavci koji služe na različite načine. No, koliko ste upoznati sa njihovim korištenjem te koji je nastavak predviđen za kakvu frizuru otkrivamo u nastavku.

Fen sa svojim nastavcima može da bude veoma jednostavno pomagalo za pravljenje savršenih valova, pravilno sušenje kovrdžave kose ili dobivanje glatke i sjajne frizure u posljednjem momentu.

Nastavak za fen sa suženjem

Nastavci za fen kao što je onaj sa suženjem, koncentrator, dolaze čak i sa najjeftinijim modelima. Suženje usmerava vruć vazduh na malu površinu, i samim tim dobivate mogućnost da precizno oblikujete svaki pramen kose.

Bilo da je u pitanju ispravljanje ili kovrdžanje kose, bitno je da koristite odgovarajuće sredstvo za zaštitu kose od vreline, protiv naelektrisanog izgleda, ukoliko ste skloni kovrdžanju. Svejedno za koju frizuru se odlučili, uvijek fenirajte od korena ka krajevima, na odgovarajućoj temperaturi. Koncentrator je prilikom feniranja od ključnog značaja, jer bez njega samo raspršujete kosu i za rezultat dobijate razbarušenenost, a kosu pritom sporije sušite.

Namotajte pramen i usmjerite mlaz vazduha direktno na četku, i dobit ćete sjajne lokne. Koristite ukosnice ili šnale i štipaljke dok dijelite pramenove, tako ćete lakše, preciznije i urednije fenirati. Feniranje traži praksu i vrijeme. Ono će u početku trajati duže, ali 20 minuta je prosječno vrijeme za koje ćete osušiti i oblikovati kosu bez oštećenja.

Pročitajte i… Pet boja za kosu koje će obilježiti ovu jesen

Fen za kosu sa difuzerom

Najbolji fen za kosu uz dodatak sa suženjem ima i onaj sa proširenjem i suprotnom funkcijom – za pun volumen. Difuzer i jonizator pomažu pri sušenju prirodnih lokni i dobijanju najsjajnijih frizura, kao sa reklame.

Fen za kosu sa difuzerom je fen sa nastavkom koji uglavnom opisuju kao – veliki i čudan. Ukoliko imate prirodne lokne koje želite da očuvate, upravo ovaj nastavak za vas predstavlja najbolje rešenje.

Uz običan fen kosu ćete samo umrsiti, naelektrisati i dodatno je isušiti, a vaše vlasi će postati krte. Difuzer smanjuje jačinu duvanja vazduha iz fena, širi ga na veću površinu i krajnji rezultat su lokne koje nisu spljoštene.

Ovaj nastavak za fen vam daje mogućnost da osušite kosu bez uništavanja lokni, iz korijena, tako što ćete ga direktno staviti na glavu. Uvek kosu sušite na nižim ili hladnijim temperaturama, od korijena ka krajevima. Mnogo je lakše ukoliko zabacite glavu nadole i pustite da vam hladan vazduh suši kosu dubinski.

Ukoliko imate prirodne kovrdže, a uz to problem kako da izaberete fen za kosu koji će vam pomoći da ih održite, vaš izbor bi definitivno trebalo da bude fen koji posjeduje ovaj dodatak.

Igličasti nastavci za fen

Ovi dodaci nisu u standardnoj ponudi fenova, ali dobar fen za kosu ih često ima. Iglice mogu biti kraće ili duže, raspoređene u određenoj formi, a služe za dobijanje volumena, i čine da vam kosa djeluje gušće i frizura izgleda raskošno.

Iglice usmjerite što bliže glavi, na nižim temperaturama i prilagodite jačinu u zavisnosti od toga koliko razbarušeno želite da vam kosa izgleda. Kratki nastavci se koriste za kraću kosu, a duži za dužu.

Nakon stilizovanja kose ovim nastavcima koristite i proizvode za kosu poput pjene, seruma i ostale kozmetike za povećanje volumena. Obratite pažnju da proizvodi ne sadrže alkohol koji isušuje kosu.

Fen sa četkom

Četka u vidu nastavka je jedan od rijeđih dodataka za fen. Ona ima višestruku namjenu i dolazi u različitim varijantama.

Mogu imati šire ili uže nastavke, pa se i mijenjaju shodno tome kakvu frizuru želite. Sa užim ćete dobiti glatku, sjajnu frizuru, a sa širim ispraviti lokne. Četke koje imaju gusto raspoređene zupce su odlične za ispravljanje kose, a rijeđi zupci se uglavnom koriste da se razmrsi kosa, naročito ako je umršena feniranjem.

Fen sa četkom pruža vam dodatne pogodnosti lakšeg feniranja, jer prilikom korištenja istog imate jednu ruku slobodnu, ali ovakakv aparat nije tako čest na našem tržištu.

Kakvi još nastavci za fen postoje?

U nestandardnoj ponudi nastavaka za fen, možete naići na adaptere koji služe da se svi ostali nastavci lako mijenjaju i kombinuju na jednom fenu.

Od neobičnih nastavaka popularna je i takozvana cijev za feniranje – za razbarušen, neobavezan izgled, izgužvanu kosu, ili za frizure koje čine da izgledate kao da dolazite sa plaže ili ste tek ustali.

Aparati za njegu i ljepotu nisu luksuz, niti hir – oni su potreba, posebno kada imate malo vremena, a treba da izgledate uredno i dotjerano. Dobar i kvalitetan fen za kosu, sa odgovarajućim dodacima, svakako je jedan od najpotrebnijih. Koristite sve njegove mogućnosti i blistajte u tren oka!

 

Znamo kako pravilno koristiti nastavke za fen

bowie15 / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.