Finansijska nevjera može biti uzrok prekida veze ili braka

maj 9, 2021 Stvarni život

Partneri trebaju biti otvoreni jedno prema drugom i ništa ne skrivati kako bi se odnos održavao zdravim. Ukoliko se pojavi bilo koji razlog zbog kojeg počinjete tajiti i skrivati stvari, pa čak i ako je riječ o trošenju novca, to vrlo brzo može biti kamen spoticanja u vašoj vezi, ili čak uzrok prekida

Finansijska nevjera čin je laganja partnera ili supružnika o vašem trošenju novca, što može uključivati ​​skrivanje kupovine, laganje o trošenju ili dugu, čuvanje tajne kreditne kartice ili bilo koji drugi oblik prikrivanja baratanja novcem, piše HelloGiggles.

Istraživanje iz 2018. godine pokazalo je anketirajući 414 Amerikanaca da je 53 posto sudionika reklo da su od svog partnera čuvali tajne o novcu, poput skrivanja računa ili laži o cijeni koju su platili za nešto. Međutim, samo 27 posto sudionika zapravo je priznalo su bili u finansijskoj nevjeri.

Iako se male laži ili prikrivene istine o novcu možda ne čine velikim problemom, finansijsko varanje može biti znak za uzbunu u vezi ukazujući na to da postoje ozbiljni problemi sa povjerenjem koji vode do kasnijih većih teškoća i razmirica.

Finansijska stručnjakinja Colleen McCreary, glavna direktorica Credit Karme kaže da postoje brojni razlozi za ovu vrstu nevjere.

– U svakoj vezi može biti neugodno razgovarati o novcu, a svi imamo svoje lične strahove, tjeskobe i nesigurnosti kada je riječ o finansijama. Prema studiji iz 2018. godine, finansijska nevjera može nastati zbog problema s povjerenjem i loših komunikacijskih odnosa u vezama, a može se počiniti i iz pokušaja sticanja moći nad partnerom ili radi izbjegavanja sukoba. – Pojedinac koji partneru uskraćuje novac vjerovatno će uskraćivati i ​​osjećaje. Ponekad se novac može koristiti kao kazna usmjerena prema partneru zbog neispunjavanja njegovih emocionalnih potreba – stoji u rezultatima studije.

Kako prepoznati finansijsku nevjeru

Stranica Debt.com navodi kako postoje neki očiti znakovi nevjere na koje biste trebali obratiti pažnju.

– Vaš partner odbija razgovarati o kreditnim karticama, dugu i ličnim finansijama
– Vaš partner čuva poštanski pretinac ili ga posjeduje
– Vaš partner odbija podijeliti podatke o kreditnom izvještaju
– Vaš partner prakticira druga ovisnička ponašanja, poput kockanja, droge ili alkohola
– Vaš partner skriva kupovine
– Vaš partner skriva izvode s kreditne kartice
– Vaš partner uzima tajne kredite
– Vaš partner bez vašeg znanja nastavlja kupovati novu odjeću ili druge stvari.

Kako se nositi s finansijskom nevjerom?

Razgovore o finansijama pokrenite rano u vezi. Nemojte čekati da se pojave problemi kako biste počeli pričati o novcu. Iako u početku može biti neugodno, uspostavljanje otvorenih i iskrenih razgovora o financijama na početku veze može uspostaviti veći osjećaj povjerenja. Problemu pristupite uz puno empatije i razumijevanja. – Novac može biti osjetljiva tema, posebno onima koji znaju kako je živjeti s manje. Vi i vaš partner možda se ne slažete oko svega, zato budite osjetljivi na iskustva i razmišljanja vašeg partnera i budite spremni raditi kao dio tima – savjetuje McCreary.

Ne morate kombinirati sve finansije i nadgledati svaki potez samo da biste izbjegli finansijsku nevjeru u vezi. Ako vezu temeljite na povjerenju, možda ćete čak otkriti da je za pojedine stvari bolje imati odvojene bankovne račune. Prema nedavnom istraživanju Credit Karme o novcu i vezama, gotovo trećina, odnosno 32 posto milenijalaca, donekle se čvrsto slaže da držanje barem jednog bankovnog računa odvojeno od partnera pomaže u održavanju njihove veze.

Odredite vrijeme za razgovor o novcu

Baš kao što ne biste trebali čekati dok se ne pojavi problem da biste pokrenuli razgovor o novcu, nemojte prestati razgovarati ni kad se problemi riješe. McCreary predlaže da odvojite vrijeme svake sedmice ili mjeseca te sa partnerom raspravljate o finansijama te planovima za potrošnju i uštedu.

– Redovan razgovor o finansijama može vam pomoći u osnaživanju odgovornosti i stvoriti prostor u kojem će vam biti ugodnije pokretati novčana pitanja u budućnosti – zaključila je McCreary.

24sata.hr

fizkes/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.