6 benefita zbog kojih ne trebate odlagati seks sa partnerom

feb 14, 2021 Seks savjeti

Seks je, prema istraživanjima, važan za kvalitetnu vezu, ali to je već svima poznato. Intimnost učvršćuje vezu, razvija prisnost između partnera, a osim toga ima i mnogo benefita za cjelokupno zdravlje organizma…

1. Umanjuje stres i bol

Vođenje ljubavi snižava krvni pritisak i tako smanjuje stres. Tokom seksa oslobađa se endorfin, odnosno hormon sreće koji ujedno vraća dobro raspoloženje. Nivo oksitocina se tokom seksa povećava, a tokom orgazma čak i do pet puta. To se posebno odnosi na menstrualne bolove, glavobolje i migrene.

2. Pomlađuje kožu

Tokom seksa žensko tijelo udvostručava nivoe estrogena – to čini kosu sjajnijom, a koža postaje mekša. Osim toga, hormoni koji se oslobađaju zaslužni su za sprječavanje isušivanja kože. Ona tako postaje mekša, gipkija i hidratizirana. Priuštite si zato redovan seks kako biste blistali i izgledali mlađe.

3. Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Rezultati su pokazali da vođenje ljubavi dvaput ili više puta sedmično smanjuje rizik od zastoja srca. Osim toga, seks je ujedno i jedna vrsta fizičke aktivnosti, što znači da poboljšava cirkulaciju, a to znači i bolji rad srca. Redovan seks uravnotežit će omjer između dobrog i lošeg holesterola.

4. Troši kalorije

Seks vas može držati u formi i sagorjeti dodatne kalorije. Samo 20 minuta seksa na sedmičnoj bazi znači 7500 kalorija manje godišnje. Jedna ‘runda’ može sagorjeti oko 200 kalorija. To je kao 15 minuta na spravi za vježbanje. Osim toga, seks je dobra vježba za jačanje mišića. To se posebno odnosi na mišiće zdjelice.

5. Jača imunitet

Redovan seks podiže antitijela pod nazivom imunoglobulin A ili IgA. Oni štite od prehlada i drugih infekcija. Potvrđuje to i studija u kojoj je sudjelovalo 112 studenata. Oni koji su češće vodili ljubav imali su povišen nivo IgA od onih studenata koji su apstinirali ili vodili ljubav manje od jednom sedmično.

6. Dobro utječe na san

Seks pozitivno utječe na kvalitetu spavanja. Nakon orgazma oslobađa se oksitocin koji, pored drugih benefita, ujedno i unapređuje san. Kvalitetan noćni san važan je za cjelokupno zdravlje, a nakon seksa lakše ćete i brže te čvršće zaspati. Stoga idući put kad procijenite da ste preumorni za seks, razmislite još jednom.

24sata.hr

-

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.