Sat vremena sna više za bolji seks

Nakon stresne 2020. godine razumljivo je ako vas manje zanimaju aktivnosti koje su te nekad veselile - jedna od njih je seks.

by | 28 Maja, 2021

Emily Jamea, seksualna terapeutkinja i psihoterapeutkinja, nedavno je za BBC rekla da je seksualna želja većini parova tokom pandemije “pala”. Ovo je jedna stvar koju bi trebalo da radimo dodatnih sat vremena kako bi se naš seksualni život poboljšao, prema istraživanju objavljenom u The Journal of Sexual Medicine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Couple Goals (@couplegoals)

Istraživanje je pokazalo da je vjerovatnije da će žene koje spavaju jedan dodatni sat dnevno imati spolne odnose.

Prosječna odrasla osoba između 18 i 64 godine treba otprilike sedam do devet sati sna. A odrasli stariji od 65 godina trebaju nešto manje, oko sedam do osam sati sna. Ali malo dodatka ne može naštetiti. Zapravo to može samo pomoći spolnom životu. Istraživanje je pokazalo da su žene koje su dvije sedmice spavale dodatni sat dnevno imale 14 % veće šanse za seks.

Nakon ispitivanja 171 žene tokom 14 uzastopnih dana, analiza studije pokazala je da je dodatnih 60 minuta sna povezano s “većom seksualnom željom sljedećeg dana”. Međutim, žene koje su spavale duže od dodatnih sat vremena imale su “slabije seksualno uzbuđenje sljedećeg dana”. Uz to, istraživanje je otkrilo da su “žene s dužim prosječnim trajanjem sna prijavile jače uzbuđenje od žena s kraćom prosječnom dužinom spavanja.”

Više sna dovodi do boljeg raspoloženja, što može poboljšati seks

Mary Helen Rogers, potpredsjednica marketinga i komunikacija Vijeća za bolji san, rekla je “Dobro spavanje svake noći poboljšava vaše cjelokupno raspoloženje, što znači da biste mogli biti više zainteresovani za seks”, rekla je. “Ovo istraživanje nastavlja dokazivati ​​koliko su ove dvije aktivnosti usko povezane. A ko ne želi poboljšati svoje zadovoljstvo s obje?”

No nažalost, dovoljno spavanja borba je za mnoge žene. Istraživanje Vijeća za bolje spavanje iz 2005. pokazalo je da “žene više pate od nesanice od muškaraca, imaju veće poteškoće pri spavanju i osjećaju se pospanije toekom dana.”

Nova studija, nedavno objavljena u naučnom časopisu Menopause, otkrila je da je kod žena u srednjim godinama koje nisu dobro spavale dvostruko veća vjerovatnoća da imaju smanjenu seksualnu želju i užitak od onih koje se obično dobro naspavaju. Prema studiji koja je ispitivala 3.400 žena (prosječne starosti 53 godine), loš kvalitet sna, ne uključujući trajanje, imala je ulogu u pojačanoj spolnoj disfunkciji. Do 43 % žena u srednjim godinama prijavljuje seksualne probleme dok njihova tijela prolaze kroz menopauzu, a više od 26 % ima probleme sa spavanjem poput nesanice, objasnili su autori studije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Couple Goals (@couplegoals)


Stephanie Faubion, direktorica Centra za žensko zdravlje klinike Mayo, rekla je kako studija ističe vezu između seksualne disfunkcije i loše kvalitete spavanja, što ona opisuje kao “dva uobičajena problema za žene srednjih godina”. “Ako stavite pladanj sna i pladanj seksa pred umornu ženu, ona će svaki put odabrati san”, rekla je.

Zadovoljstvo seksualnom aktivnošću također može pomoći boljem snu

Ali san ne poboljšava samo seks – više seksa može pomoći i da bolje spavamo. Istraživanje iz 2019. koristilo je istraživanje na 442 žene i 336 muškaraca prosječne starosti 34,5 godine kako bi se utvrdila povezanost između seksualnih aktivnosti i naknadnog spavanja. Istraživači su zaključili da su “orgazmi s partnerom povezani s percepcijom povoljnih ishoda spavanja”.

Jasno je da se ljudi osjećaju kao da orgazmi poboljšavaju san, a iza toga postoje neka naučna obrazloženja. Tome je tako jer se dva hormona, oksitocin i prolaktin, oslobađaju u tijelu nakon orgazma. “Te hormonalne promjene mogu uzrokovati pospanost i olakšati da utonemo u san”, napominju u fondaciji.

miss7.24sata.hr

Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.