Modni savjeti za svaki tip građe!

Odjećom koju nosimo možemo da prikrijemo nedostatke i naglasimo ono najbolje na našoj figuri, pa je jasno da tip građe određuje kako ćemo se oblačiti...

by | 15 Maja, 2021

Ipak, postoje i univerzalni savjeti koji mogu da pomognu bez obzira na to kom tipu građe pripadate…

#1 Naglasite struk

Bez obzira na to da li imate obline, sitniji ste ili visoki, najčešće problematično područje na tijelu svakako je struk. Majice su ili preuske ili prevelike, pa naglašavaju naše mane ili ih prikrivaju. Ipak, kaiš oko struka pristaje svakom tipu građe i vizuelno nas čini vitkijim.

#2 Postignite ravnotežu

Ako pogodite idealne proporcije gornjeg i donjeg dijela tijela izgledaćete više i vitkije. Pravilo je sljedeće: ako gore obučete usko, dole obucite šire hlače ili suknju i obrnuto. Tako, pripijene topove kombinujte s hlačama ili farmerkama ravnog kroja, a šire majice s užim hlačama. I ne zaboravite da obujete i cipele na potpeticu!

#3 Prava mjera za visinu

Visoke devojke često pokušavaju da djeluju niže, pa se pogrbe ili izbjegavaju cipele na potpeticu iako ih vole. Ako ste niski, nosite odjeću na uzdužne pruge, jer ovaj dezen istanjuje i izdužuje figuru. Ako ste pak visoki, fokusirajte se na svoje duge noge i istaknite ih cipelama otvorenih prstiju i hlačama i suknjama s dubljim strukom.

#4 Prihvatite svoje tijelo

Ako ste građeni u obliku jabuke, nosite majice i košulje sa V-izrezom i “zvoncare”. Ao pak imate “kruška” tip građe, nosite uže majice (ali ne preuske, toliko da prate liniju tijela) i ravne hlače kako biste izbalansirali sa širinom kukova.

#5 Savršena haljina za svaki tip građe

Savršena haljina je sve što nam je potrebno za samopouzdanje. Haljina treba da naglasi najbolje dijelove tijela, ali i da je elegantno krojena. Tako, na primjer, djevojke okruglog tipa građe treba da nose haljine koje su uže na ramenima, a od grudi prate liniju tijela. Ženama koje su građene kao obrnuti trougao najbolje pristaje A- kroj, a one s užim ramenima i širim kukovima trebalo bi da nose haljine sa uzanim gornjim dijelom, koje se šire od struka pa nadole.

lepotaizdravlje.rs

puhhha/iStock/Getty Images Plus via Getty