8 razloga zbog kojih vas dijete ne želi poslušati – promijenite perspektivu

Ako djeca ne žele poslušati sve što im kažete, postoje načini kako im pristupiti, te ih privoliti na saradnju i disciplinu...

by | 13 Aprila, 2021

Klinička psihologinja dr. Laura Markham otkrila je osam razloga zašto djeca ne žele poslušati, te pokazala s kojim pristupom privoljeti djecu na rješenje.

Djeca imaju drugačije prioritete

Djeca uglavnom ne razumiju zašto je, na primjer, kupanje tako važno. Ali, bitno im je ono što ona u tom trenutku rade – igranje, crtanje, gledanje crtića…

Rješenje: Želite li da vas posluša i ode na kupanje, prvo se povežite s njim tako da primijetite na čemu radi. Na primjer, možete mu reći nešto tipa: ‘Wow, vidi samo kako to dobro izgleda!! Možeš li mi pokazati kako to radi?’. Potom mu dajte do znanja da njegove planove mijenjate svojima, na ovakav način: ‘Vrijeme je za kupanje. Želiš li se okupati sada ili za pet minuta? Pet minuta? Ok, dogovorili smo se. Idemo se sad rukovati’.

Naučili su da moraju poslušati tek kad roditelj viče 

Djeca su jako pametna i dobro znaju iskoristiti trenutak. Recimo, ono zna da vas samo treba ignorirati kad mu spomenete kupanje i dobit će malo dodatnog vremena za igru. Ali, kad dreknete, tad zna da je igri došao kraj, jer vas do tad nije shvatalo ozbiljno.

Rješenje: Umjesto da mališanu dajete upute s drugog dijela sobe, približite mu se, dodirnite ga i povežite se pokazivanjem interesa za ono što dijete radi. Potom recite: ‘Isabel, oprosti… moram ti nešto reći’. Tu zastanite i pričekajte da vas dijete pogleda u oči. Nemojte davati uputstva dok vas ne pogleda u oči, kako bi znalo da mislite ozbiljno. Potom recite da se za pet minuta treba ići kupati i zamolite da ponovi šta ste rekli. Na taj način će dijete shvatiti da mislite ozbiljno kad mu nešto kažete.

Ponekad dijete treba pomoć da se ‘odlijepi’ od ekrana

Djeca konstantno prigovaranje svojih roditelja doživljavaju onako kako roditelji doživljavanju njihovo cviljenje i prenemaganje. Ukoliko ste se dogovorili da može gledati u ekran još pet minuta, a onda ide na kupanje, po isteku vremena idite do njega, prokomentirajte to što gleda: ‘Baš su brzi ti autići’, pa ga podsjetite na vaš dogovor, na primjer: ‘Hej, prošlo je pet minuta. Sjećaš se našeg dogovora? Vrijeme za kupanje je sad’.

Njihov se frontalni korteks još uvijek razvija

To znači da taj dio mozga još uvijek razvija sposobnost prebacivanja s onoga što oni žele na ono što vi želite. Svaki put kad tražite od vašeg djeteta odricanje od onoga što želi kako bi radilo ono što vi želite, dijete mora odabrati. Kad ono odluči da je odnos s roditeljem u tom trenutku važniji od onoga što ono želi, poslušat će vas. Ali to djeluje samo ako se to odvija smireno. Ukoliko dijete vrišti i lupa nogama dok se vi natežete s njim, ono se tad opire umjesto da izabere, a tako se ne gradi samodisciplina.

Rješenje: Empatijom postavljajte ograničenja tako da dijete želi sarađivati s vama.

Uvijek mu dajte mogućnost izbora

Na primjer: ‘Želiš se kupati ili istuširati?’, ‘Koje igračke želiš staviti u kadu?’. Djeca vole kad ih roditelji poslušaju i uvažavaju njihove izbore i želje. Na vama je samo da tu mogućnost izbora usmjerite u pravom smjeru. Također, budite otvorenog uma, dobro saslušajte dijete kad vam pokušava objasniti zašto nešto ne želi, možda vas uvjeri dobrim argumentima da malo promijenite stav, i tu nema ništa loše. Tako će ono naučiti da je promijenilo vaše mišljenje dobrim argumentima, a ne time što je tvrdoglavo.

Ne osjećaju se povezano s roditeljima

Kad ne osjećaju bliskost i povezanost s vama, veće su šanse da vas neće poslušati. To može biti zbog toga što vas nisu vidjela cijeli dan, ili ste možda ujutro izgubili živce sa njim.

Rješenje: Trudite se stalno obnavljati vezu s vašim djetetom tako da suosjećate s njegovim iskustvima, osjećat će se sigurnije. Dopustite mu da pokaže uzrujanost jer mu se nešto u vrtiću dogodilo i suosjećajte s njim, saslušajte ga pažljivo i utješite.

‘Odustali su’ od roditelja

Djeca prirodno od roditelja očekuju da im budu oslonac i vodstvo, da ih odgajaju i usmjeravaju. Kad dijete zna da je roditelj na njihovoj strani, željet će mu se svidjeti. Znači, ako je vaš mališan prkosan, tvrdoglav i sa njim se morate natezati oko svega, razmislite kakav odnos imate – lako je moguće da se morate bolje povezati i ojačati odnos koji imate.

Rješenje: Odvojite pola sata svaki dan za svoje dijete. Neka to bude ‘posebno’ vrijeme samo za vas dvoje. Iako se to čini toliko jednostavnim, ova metoda je itekako moćna u povezivanju s mališanima. Dijete će biti sretnije, sigurnije i emocionalno zdravije. Smijte se što više dok ste zajedno, smijte se ujutro i navečer – to će opustiti i vas i dijete, i dodatno vas povezati.

Djeca su mali ljudi

Svi ljudi se opiru kontroli pa zašto bi djeca bila iznimka. Strogo nametanje kontrole ne donosi baš ništa dobro. Djeca snažnije volje će se odupirati i buniti, a ona popustljivija će izgubiti interes za inicijativu i sposobnost da se zauzmu sami za sebe.

Rješenje: Pobrinite se da vaše dijete zna kako ste na njegovoj strani te da ima neke mogućnosti izbora. Učite svoje dijete umjesto da ga pokušavate kontrolirati i zauzdavati. Imajte na umu da stroga djetetova poslušnost nije sveti gral kojem bi kao roditelj trebali težiti. Odgajajte dijete tako da bude samodisciplinirano i želi s vama sarađivati.

 

24sata.hr

fizkes/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.